Gwyneth Paltrow

27.09.1972 Los Angeles, California, SAD Gwyneth Kate Paltrow

Krhka plavuša s glumačkim pedigreom i karijerom koja, suprotno bespomoćnom izgledu, nezaustavljivo juri k samim hollywoodskim visinama. 

Gwyneth_Paltrow

Paltrow je kći glumice Blythe Danner i producenta Brucea Paltrowa i zaista zvuči prirodno da je njezina karijera krenula sličnim putem: glumom. Ipak, roditelji su je savjetovali da to nije za nju, ali Paltrow je bila odlučna u svojoj namjeri. Uloge na početku karijere birala je pomno i pametno, radeći u niskobudžetnim i nezavisnim filmovima koji su joj dozvoljavali da se iskuša u narazličitijim karakterinim ulogama.

Počevši s ulogom u 'Flesh and Bone' (1993), preko pretučene prostitutke u 'Hard Eight/Sydney' (1997), pa sve do ozbiljnih uloga koje su zahtjevale savršeni britanski naglasak, npr. 'Emma' (1996) ili glavne uloge u 'Sliding Doors' i 'Zaljubljeni Shakespeare' (oba 1998), za Paltrow možemo reći da se razvila u nezaobilaznu glumačku zvijezdu.

Često je uspoređuju s gracioznom Grace Kelly i Jessicom Lange, s kojom je glumila u filmu 'Hush' (1998). Svoje početke komentirala je riječima: velik trud i puno rada, što joj je i omogućilo status kakav sad ima, a tek je navršila trideset godina.

Rođena je u Los Angelesu, ali se u jedanaestoj preselila u Massachussetts gdje je počela pohađati satove glume pred roditeljskim budnim okom, gledajući majku u prestižnom Williamson Theatre Festivalu na kojem je i sama nastupala 1990. Majka i kći zajedno su radile u produkcijama: 'Picnic' (1991), 'The Sweet Bye and Bye' (1992) i 'The Seagul' (1994). Započela je studij antropolpgije na University of California, ali već nakon prvog semestra odustaje kako bi se potpuno posvetila glumi.

Prvu ulogu na velikim ekranima dobila je u filmu 'Shout' (1991), nakon čega ju je kućni prijatelj Steven Spielberg angažirao kao Wendy u 'Hook' (1991), a zatim glumi u NBC mini seriji 'Cruel Doubt' (1992) gdje joj i prava majka dobija ulogu kao majka u seriji. Još uvijek se druži sa Stevenom Spielbergom u čijoj kući u Hamptonsu slavi svaki Thanksgiving praznik.

Dvije godine kasnije, 1994, ostavila je dobar dojam manjim, ali zapamćenim ulogama u 'Mrs.Parker and the Vicious Circle' (1994) i 'Jefferson u Parizu' (1995), a zatim se posvetila ulozi koja joj donosi prvi pravi trag slave, u napetom David Fincherovom 'Sedam' (1995) glumi Brad Pittovu suprugu. Na žalost, dobila je veću pozornost zbog njihove ljubavne veze, nego zbog uloge, iako se njezina karijera tada nepovratno pokrenula prema priznanju koje ima danas.

Nakon razočaravajuće romantične komedije 'The Pall Beaerer' (1996), Paltrow je odigrala fantastičnu ulogu u filmu 'Emma' (1996) gdje je njezin perfektni britanski naglasak neke uvjerio kako je Engleskinja, ali se očekivano oscarovsko priznanje još nije materijaliziralo. Tada je postala model Calvina Kleina, vjerovatno zato jer su njezine proporcije proglašene 'dizajnerskim snom'.

Sve do 1998, do raskida zaruka s Brad Pittom, Paltrow nije dobila šansu da njezin rad dođe u prvi plan, ali nakon raskida, pošto se medijska prašina slegla, ostvaruje pet glavnih uloga.  Rezultati u 'Hush' i 'A perfect Murder' su bili razočaravajući, u 'Great Expectation' (sve 1998) malo bolji, dok su engleski izleti prošli fantastično.

Komedija 'Sliding Doors' i John Maddenov 'Zaljubljeni Shakespeare' (oba 1998) dobili su odlične kritike, dok joj je poslijednji donio i Oscara u kategoriji za najbolju glumicu. Pobjedu je zadržala i na listama najbolje odjevenih žena, pa je postala i jedna od modnih ikona današnjeg Hollywooda.
U žaru tih događaja njezin privatni život ponovno zaokuplja pažnju paparazza, ovaj put ljubavna veza s Ben Affleckom, s kojim je prekinula kasnije iste godine.

Tadašnji uspjeh pratila je i slijedeća glavna uloga u 'Talentiranom gospodinu Ripleyu' (1999), Minghellinoj adaptaciji novele Patricie Highsmith gdje se pojavljuje zajedno s Matt Damonom, Jude Lawom i Cate Blanchett, a film je donio i jednu od najfotogeničnijih kolekcija istih glumaca. Nakon nekoliko obrata, konačno je izašao i film koji je producirao njezin otac Bruce Paltrow, 'Duets' (2000), u kojem je originalna uloga pripremljena za Brad Pitta, ali je produkcija odgođena kada su zaljubljene ptičice raskinule. Istu ulogu u karaoke-hitu odigrao je Scott Speedman, a Paltrow je pokazala i drugu stranu svog talenta: pjevanje.

Fotogenična, talentirana za pjevanje i glumu, angažirana je zajedno s Ben Afflecom u 'Bounce' (2000), a zatim glumi u komediji braće Farrelly 'Ljubav je slijepa' (2001), pokazujući još jedan talent: zdrav smisao za humor. U tom filmu glumi debeljucu tešku oko 150 kg. Za to je, naravno, napravljen poseban kostim koji je Patrow jednom obukla zbog istraživanja za ulogu. Rekla je da joj je to bilo snažno iskustvo zbog kojeg je shvatila kakav tretman imaju debele osobe u društvu, jer svi ljudi, u kafiću u kojem se pojavila ili na ulici, izbjegavali su je pogledati u oči i odnosili su se bezobzirno.

Godina 2002. bila je obilježena filmom 'Opsjednutost', ali i tragičnom smrću njezina oca Brucea koji je umro od raka grla dok su on i Gwyneth bili u Rimu kako bi proslavili njezin 30. rođendan.
Uloga u komediji 'Pogled s neba' (2003) donosi razočaravajuće kritike, ali super honorar od 10 000 000$. Slijedeći angažman, uloga spisateljice Sylvie Plath u biografskom filmu 'Sylvia' donosi novi izazov i puno bolje kritike te joj također pruža priliku da se ponovno pojavi na velikom platnu zajedno s pravom majkom koja u filmu glumi Sylvijinu bolesnu majku, Aureliu Plath. 

Nakon toga uslijedila je uloga u akcijskoj avanturi 'Gospodar neba i svijet sutrašnjice' gdje je uz Judea Lawa glumila reporterku koja spašava svijet, a zatim je prihvatila ulogu u filmu koji je režirao njen brat Jake – 'The Good Night'.

U proljeće 2002. vratila se kazališnim daskama glumeći u drami, dobitnici Pulitzer nagrade, 'Dokaz', što ju je ponovno zbližilo s redateljem John Maddenom koji je režirao i dugometražni film po istoj drami 2005. Gwyneth je vegetarijanka, posjeduje stan u Londonu i u sretnom je braku s Chrisom Martinom, pjevačem grupe Coldplay. Imaju dvoje djece – kćer Apple Blythe Alison i sina Mosesa.