Anthony Minghella

06.01.1954 Ryde, Isle of Wight, England, UK 18.03.2008, London

Britanski Talijan predano i dosljedno prerađivao je literarne uratke, najčešće o ljubavi većoj od života, a kao ogledni primjerak izdvajamo 'Engleskog pacijenta' koji ga je i proslavio.

Anthony_Minghella

Anthony Minghella rodio se u talijanskoj obitelji koja se bavila proizvodnjom sladoleda. Od rane mladosti volio je kinematografiju i književnost pa je želio postati pisac. Nakon završenog studija engleske književnosti počeo je pisati vrlo uspješne drame.

Tri godine kasnije, 1984, proglašen je piscem koji obećava, a njegova drama 'Made in Bangkok' je 1986. proglašena najboljom od strane London Theatre Criticsa. Njegov put do proslavljenog redatelja bio je dug.

Prvo je počeo režirati drame za radio i TV, gdje je debitirao s romantičnom fantazijom 'Truly, Madly, Deeply' (1991), kao pisac i redatelj. Film je osvojio brojne internacionalne nagrade. Nedugo zatim snima prvi film holivudske produkcije, 'Mr. Wonderful' (1993), koji je financijski razočarao, iako je od strane kritike primijećen Anthonyjev talent za razvijanje vrlo vjernih i istinitih likova.

Ovaj je redatelj postao poznat po svom sljedećem projektu, adaptaciji poznate novele Michaela Ondaatjea, 'Engleski pacijent' (1996). Iako je film imao problema na samom početku, jer je 20th Century Fox odustao pet tjedana prije početka snimanja, ipak je realiziran. Producent Saul Zaentz uspio je uvjeriti Miramax da financira 'Engleskog pacijenta' s 26 milijuna dolara od 31 milijuna dolara, koliko je zapravo koštao.

Sigurno im na kraju nije bilo žao jer je 'Engleski pacijent' bio sve osim razočarenja. 11 oskarovskih nominacija, 9 osvojenih Oscara, uključujući kategorije za najbolji film i najboljeg redatelja, kao i dva Zlatna globusa i šest BAFTA nagrada.

Adaptacija djela Patricije Highsmith, smješetena u pedesetim godinama prošlog stoljeća, 'Talentirani gospodin Ripley' (1999), podijelila je kritičare te nije primljena s istim oduševljenjem. Ipak, ovaj triler osvojio je oskarovsku nominaciju Judeu Lawu za ulogu razmaženog Dickiea Greenleafa, a redatelju nagradu u kategoriji za najboljeg redatelja od National Board of Review.

Čini se da mu najbolje odgovaraju adaptacije poznatih književnih djela, pa je još jedan njegov epski projekt bio ratna romantična drama 'Studengora' (2004), nastala po knjizi Charlesa Fraziera. Poslije toga snimio je 'Provalu' s Juliette Binoche, dramu koja se dijelom bavila i ratom u Bosni i sudbinom bosanskih izbjeglica u Engleskoj.

Zbog svojih djela Minghella je nagrađen počasnim doktoratom University of Hulla i University of Southamptona. 2000. je postao suvlasnik Mirage Enterprisesa, zajedno sa Sydney Pollackom, te kao producent potpisuje filmove 'Heaven' (2002), 'Iris' (2001) i 'Mirni Amerikanac' (2002). Nedavno je bio i ravnatelj Britanskog filmskog instituta. Umro je iznenada, 18. ožujka 2008., a posljednji dovršeni film bila je komedija 'The No 1 Ladies Detective Agency'.