Keanu Reeves

02.09.1964 Beirut, Libanon Keanu Charles Reeves (nadimak The Wall)

Keanu, ili u prijevodu 'povjetarac preko planine', ljepuškasti je glumac bez upečatljive karizme, ali s gomilom obožavatelja.

Keanu_Reeves

Rođen je u Beirutu gdje su se upoznali njegovi roditelji, majka Patricia koja je radila kao zabavljačica u noćnom klubu i otac Samuel, geolog. Nakon kratkotrajnog braka majka s malim Keanuom i sestrom Kim seli u New York. Nakon još tri neuspjela braka 1970. sele u Toronto u Kanadi.

Keanu je za vrijeme školovanja balansirao između hokeja i glume, ali nakon pojavljivanja u nekoliko kanadskih serija i reklama 1984. napušta školu i debitira na kazališnoj sceni u homoerotičnoj drami 'Wolfboy' koja je pobrala odlične lokalne kritike. Reeves seli u Los Angeles gdje je nakon osam mjeseci dobio prvu glavnu ulogu u drami 'River's Edge' (1987) i zaslužio pohvale za portret tinejdžera čiji je prijatelj izvršio samoubojstvo.

Već sljedeće godine pojavljuje se u 'Opasnim vezama' (1988) uz Glenn Close, Johna Malkovicha, Michelle Pfeiffer i Umu Thurman. Komedija 'Bill and Ted's Excelent Adventure' (1989) bila je svojevrsni uzorak za većinu Reevsovih budućih uloga: kritika ju je sasjekla, uključujući i njegovu ulogu, ali su gledatelji obožavali i njega i film.

Narednih godina glumio je mnogo karakterno različitih uloga i radio s priznatim i nadarenim redateljima: u Gus Van Santovom 'My Own Private Idaho' (1991) uz Rivera Phoenixa portretirao je gradonačelnikovog sina koji je bogatstvo zamjenio za uličnu prostituciju. Bio je i nesretni odvjetnik u 'Drakuli' (1992), pod redateljskom palicom Francisa Forda Coppole, uz Garyja Oldmana i Winonu Ryder, pa Don Juan u Kenneth Branaghovoj ekranizaciji Shakespeareovoe 'Much Ado About Nothing' (1993). Tu je i glavna uloga u Bernardo Bertoluccijevovom 'Mali Buda' (1993)...

Nakon uloge u Jan De Bontovom blockbusteru 'Brzina' (1994) Reevsova cijena je porasla. No nekoliko sljedećih filmova nisu se pokazali najuspješnijima ('Johnny Mnemonic' i 'A Walk in the Clouds', oba 1995, 'Chain Reaction', 1996). Izuzetak je uloga mladog ambicioznog advokata u trileru 'Ðavolji odvjetnik' (1997).

Uloga kompjuterskog hakera Nea u znanstveno fantastičnom trileru 'Matrix' (1999) braće Wachowski donijela mu je pohvale kritike, a sam film je polučio ogroman financijski uspjeh i zaradio nekoliko Oscara za tehnička i vizualna postignuća. Ulogu je reprizirao i u nastavcima: 'Matrix Reloaded' (2003) i 'Matrix: Revolutions' (2003). U međuvremenu je glumio s Geneom Hackmanom u 'The Replacements' (2000), s Cate Blanchett i Hilary Swank u 'Dar' (2000) i Charlize Theron'Posljednja jesen' (2001).

Reeves je bio vrlo uspješan i na filmu 'Ljubav nema pravila' (2005), kvalitetnoj komediji sa Jackom Nicholsonom i Diane Keaton. Čak se šuškalo da su on i Keaton u to vrijeme započeli ljubavnu vezu, ali to je bio samo trač. Sljedeći veliki izazov na velikom platnu je uspješni Constantine (2005). Ovdje se našao u ulozi privatnog istražitelja koji se specijalizirao za okultne, bizarne slučajeve. Negdje u to vrijeme zauvijek napušta svoj bend Dogstar te odustaje u potpunosti od glazbene karijere. Ipak je gluma uvijek bila prva na listi prioriteta.

Ponovno surađuje s kolegicom iz 'Brzine' Sandrom Bullock na drami 'Kuća na jezeru' (2006). Iako je kritika ostala zatečena radnjom, publika je bila oduševljena oživljavanjem kemije između Reevesa i Bullockice, a film je postao hit. Nakon toga vraća se znanstvenoj fantastici u 'Replikantu' (2006). Iako nije zaradio previše na kino blagajnama, stekao je dosta pobornika iz redova kritičara.

2008. godine nakon kraće stanke vraća se s jednom manje zapaženom ulogom iskvarenog losanđeleskog policajca u 'Kraljevima kvarta', a nakon toga slijedi još jedno znanstveno fantastično ostvarenje. Naime, Keanu je Klaatu, izvanzemaljac koji pokušava donijeti mir čovječanstvu u 'The Day the Earth Stood Still', koji bi trebao izaći krajem godine, a za 2009. najavljena je drama 'The Private Lives of Pippa Lee'.

Mada nastoji odvojiti privatni život od onoga na ekranu, česta je tema trač rubrika, a mediji još uvijek sigurni ako je homoseksualac ili ne. No, poznato je da je strastveni motociklist, svirao je bas gitaru u bandu Dogstar s kojim je isproducirao dva albuma: 'Our Little Visionary' (1997) i 'Happy Ending' (2000) i da je 2001. godine doživio tragediju kada je njegova djevojka Jennifer Syme poginula u prometnoj nesreći. Zla sreća čini se cijeli je život Reevesova vjerna pratilja: kad je bio klinac otac mu je otišao na desetogodišnju kaznu zatvora zbog dilanja droge, dobar frend River phoenix umro je od overdosa, dvije godine prije pogibije dejvojke Jennifer izgubili su bebu zbog spontanog pobačaja, a posljednja u nizu zlih kobi je opetovani sestrini problemi s leukemijom...