Pula - Miliću!!! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Pula - Miliću!!!

Pula - Miliću!!!

'Živi i mrtvi' Kristijana Milića apsolutni su pobjednik ovogodišnje Pule iz koje doma nose čak osam Arena, uključujući i Veliku Zlatnu.

filmski.net 21.07.2007 0 komentara

Pula - Miliću!!!

Ovogodišnji nacionalni pulski žiri predvođen redateljem Arsenom Antonom Ostojićem činili su još glumački doajen Tonko Lonza, snimatelj Branko Linta, skladateljica Tamara Obrovac, filmska kritičarka Diana Nenadić, i ako je suditi po nagradama – imali su lak posao. Čak osam nagrada dali su debitantskom ostvarenju Kristijana Milića 'Živi i mrtvi', tri filmu Dejana Aćimovića 'Moram spavat, anđele', a po dvije Sviličićevom 'Arminu' i Kulenovićevom 'Pjevajte nešto ljubavno'.

Tri potonja naslova osvojila su i sve ostalo što se u Puli osvojiti moglo,pa tako Kulenović doma nosi nagradu publike, Armin 'Oktavijana' društva kritičara, a Aćimović nagradu žirija mladih filmofila.

Isti mladi ljubitelji filma za svog su favorita u stranom programu odabrali Mezelovog 'Služio sam engleskog kralja', kojem je međunarodni žiri dao svoju nagradu za najbolju režiju, dok je najboljim filmom proglasio 'Slani zrak' Alessandra Angelinija. Posebna nagrada međunarodnog žirija dodjeljena je pak za umjetnički doseg filmu 'Les Chansons D'amour' redatelja Cristophea Honoréa.

Najzanimljivijim ipak se u konačnici čine odluke nacionalnog žirija da u skladu sa svojim ovlastima podijeli dvije posebne Zlatne arene. U kinematografiji koja neprestano plače oko produkcijskih uvjeta, i na čiju se tehničku kvalitetu nerijetko svi žale - žiri je ostao impresioniran tonom i posebnim efektima i to u filmu na koji je potrošeno najmanje novaca Ministarstva kulture, tj. poreznih obveznika. I to je zapravo jedna od najvećih senzacija ovogodišnjeg festivala.


Živi i mrtvi, r: Kristijan Milić

Evo dakle detaljne pulske berbe nagrada sa službenim objašnjenima pripadajućih žirija...

Ocjenjivački sud Nacionalnog natjecateljskog programa u sastavu:

Arsen Anton Ostojić, predsjednik
Branko Linta, član
Tonko Lonza, član
Diana Nenadić, članica
Tamara Obrovac, članica

dodijelio je sljedeće nagrade


Vjesnikova nagrada Breza za najboljeg debitanta dodjeljuje se Liviu Morosinu za glazbu u filmu 'MORAM SPAVAT', ANÐELE',  redatelja Dejana Aćimovića

Glazba je ravnopravan čimbenik u oblikovanju emotivnog nivoa filma, te uspješno ocrtava vrijeme u kojem se film događa.

Posebna Zlatna Arena Goranu Rukavini i Branku Repalustu za specijalne efekte filma 'ŽIVI I MRTVI' redatelja Kristijana Milića

Specijalni efekti u filmu su funkcionalni, hrabro akcentirani i s mjerom upotrijebljeni.

Posebna Zlatna Arena: Ivici Drniću, dizajneru, te Damiru Valinčić i Igoru  Fabrisu, snimateljima, za ton u filmu  'ŽIVI I MRTVI'  redatelja Kristijana Milića

Uporabom zvuka postignuta je prostorna punina i širina prizora i sekvenci, te je  oblikovanjem zvuka ostvaren cjelovit doživljaj filma
 
Zlatna Arena Sanji Šeler za kostimografiju filma 'PJEVAJTE NEŠTO LJUBAVNO' redatelja Gorana Kulenovića

Za vizualno izvrsno oblikovane i istovremeno karakterno i dramaturški uvjerljivo postavljene kostime.

Zlatnu Arenu Tanji Lacko za scenografiju u filmu PJEVAJTE NEŠTO LJUBAVNO redatelja Gorana Kulenovića

Scenografija osim što je funkcionalna, estetski dobro oblikovana, te prostorno vjerna i karakterom utemeljena, pojačava dramske efekte pojedinih scena.

Zlatna Arenu Andriji Miliću za glazbu filma 'ŽIVI I MRTVI'  redatelja Kristijana Milića:

Glazba filma je veoma funkcionalna i usklađena s kontekstom, te autor primjereno koristi etničke elemente (scena s harmonikom).

Zlatna Arena - posthumno - Goranu Guberoviću za montažu filma 'ŽIVI I MRTVI' redatelja Kristijana Milića

S obzirom na žanrovsku zahtjevanost filma, montaža na osnovnom nivou pridonosi napetosti sekvenci, a istovremeno vješto objedinjuje dva povijesna vremena u istom prostoru pomažući u kreiranju sudbinske slike.

Zlatnu Arenu Draganu Markoviću i Mirku Pivčeviću za kameru u filmu 'ŽIVI I MRTVI'  redatelja Kristijana Milića

Za vizualno snažnu, hrabro stiliziranu, stilski vještu i preciznu filmsku fotografiju.

Zlatnu Arenu Borku Periću /naslovna/ za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu 'ŽIVI I MRTVI'  redatelja Kristijana Milića

Borko Perić, ljudski jednostavnom interpretacijom i krhkim likom, izvanredno kontrapunktira grubu surovost rata.

Zlatnu Arenu Emiru Hadžihafizbegoviću za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu 'ARMIN' redatelja Ognjena Sviličića

Relativno škrti scenaristički materijal u filmu Armin svojim izvanrednim, talentiranim pristupom pretvara u cjelovito, psihološki bogato, razrađeno i izvanredno ostvarenje.

Zlatnu Arenu Olgi Pakalović za najbolju sporednu žensku ulogu u film MORAM SPAVAT', ANÐELE redatelja Dejana Aćimovića

Olga Pakalović svojom svježinom, neposrednošću i doživljanošću ponovno nas uvjerava u svoj raskošni talent i sporednu ulogu pretvara u vodeću.

Zlatnu Arenu Nataši Dorčić za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu MORAM SPAVAT', ANÐELE redatelja Dejana Aćimovića

Nataša Dorčić suptilno dočarava emotivno povišene situacije kroz koje prolazi njezin lik samohrane majke i bolesne osobe.

Zlatnu Arenu Ognjenu Sviličiću za scenarij filma 'ARMIN redatelja Ognjena Sviličića:
Scenarij uspješno karakterizira likove oca i sina, njihov naizgled jednostavan, ali i vrlo složen odnos, sažima priču na bitne trenutke i ostvaruje emocionalnu puninu priče, te doprinosi osjećaju topline i ljudskosti.

Zlatnu Arenu Kristijanu Miliću za režiju filma 'ŽIVI I MRTVI'
Režija uspješno karakterizira raznolike likove iz grupa, vješto barata okvirom kadra i pokretom kamere, niti u jednom trenutku ne gubi prostornu ili vremensku orijentaciju kao i narativnu nit, te nadasve efektno doprinosi ukupnom dojmu filma vještom kontrolom i doziranjem svih kreativnih elemenata.

Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film producentu filma 'ŽIVI I MRTVI'  redatelja Kristijana Milića

Živi i mrtvi su hrabar i uzbudljiv film, koji je superioran u svim svojim oblikovnim elementima, izlažući vremenski i prostorno slojevitu priču koja govori određene istine o ovim našim turbulentnim krajevima.

Ocjenjivački sud Međunarodnog programa u sastavu:

Eva Zaoralova, predsjednik
Serge Sobczynski, član
Roland Rust, član
Ana Maria Percavassi, članica
Phillip Bergson, članica

dodijelio je sljedeće nagrade:

1. Za izniman umjetnički doseg dodjeljuje se filmu 'Les chansons d'amour' Christophea Honorea

Za „svježe“ i originalno korištenje glazbe i pokreta ulicama Pariza gdje njegovi likovi traže vječnu ljubav.

2. Zlatna Arena za najboljeg redatelja: Jiàǐ Menzel: 'Služio sam engleskog kralja'

Menzelova majstorska transformacija modernog europskog književnog klasika u gorko-slatki kinematografski karusel, vatromet ljudskih ludosti i želja koji se zbivaju u odlično rekonstruiranom povijesnom okružju, bogat ironijom, humorom i ljudskošću.

3. Zlatna Arena za najbolji film se dodjeljuje filmu 'Slani zrak', Alessandra Angelinija

Slani zrak je film o obiteljskim tajnama i posebice o odnosu oca i sina. Jedinstveni dramatski razvoj, uspješan odabir glumaca, odličan snimateljski rad su kvalitete koje smo prepoznali u filmu i koje su nas uvjerile da mu dodijelimo Zlatnu Arenu za najbolji film.

 

 

Komentari

Nema komentara.