RAF poplavile muške pastorale - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      RAF poplavile muške pastorale

RAF poplavile muške pastorale

Otkriveni scenariji na temu 'Planine Brokeback', filmovi Savudina, Dragutina i Stanke Gjurić, te nova glumačka zvijezda - suhopoljski Patrick Fugit.

p.h. 29.03.2007 0 komentara

RAF poplavile muške pastorale

Bunt filmova iz glavnog programa RAF-a koji se vrti iza 19.00 sati, te kasnog programa za odrasle ove godine je specifičan po nekoliko stvari - čak 4 razgolićena muška spolovila, poplavi intimnih muških priča - tzv. romantičnih pederskih pastorala, mladih glumačkih nada i zanimljivih uradaka iz kategorije nešto6.

Ako znate RAF, znate mu i pravila – ili omanđijaj publiku, ili nestani. U skladu s tim, već prvog dana festivala bila gužva jer je na programu 18+ bio Skamfak, koji se na ljestvici RAF-ovskih kurioziteta probio na počasno 2. mjesto, odmah iza Bore Leeja. 'Odabrani od Boga' redateljskog tandema Savudin&Dragutin sa Skamfakom u naslovnoj ulozi je interesantno putovanje junaka i njegovog druga u srce hrvatskog sna – Šibenik na doček nove godine (koncert Thompsona), gdje njih dvojica, nenaoružani i opasni, slijedeći poetiku rotten.coma&Nightmare Stagea pišaju po autima, pokazuju piše, razgovaraju s 'domaćima', pjevaju i sve to zalijevaju pivom.

Odabrani od Boga, r. Savudin i Dragutin

U istoj sekciji, drugi pak drugarski tandem - Maratonci Vrba i Viski u posveti Jarmuschu 'Kava i cigarete'/NASLOVNA/ obnaženi ležerno sjede, piju kavu i diraju se po intimnim djelovima. Četvrti je organ iskrsnuo u utorak, u kategoriji Nešto6, no u kojem filmu, zasad riješite sami, a mi ćemo se trendu muških razgolićavanja na filmu vratiti uskoro u posebnom tekstu. Osim dva navedena filma iz posebne sekcije, na ovogodišnjem RAF-u prava poplava priča o muškim prijateljstvima – 'Brokeneck Mountain' Hrabrih dabara, 'Dobar prijatelj' o tipu kojem djevojka daje nogu, pa ga snubi najbolji prijatelj, 'Gone Fishing' Josipa Kazalickog, još jedna parodija 'Planine Brockeback'...

Ubojite misli, r. Stanka Gjurić

Kategorija nešto6 u kojoj se prikazuju filmovi koji su u žanrovskom pogledu pali s Marsa izbacila je hrpu dobrih uradaka. Film '#prvi#' Željke Fuderer-Levak iz Osijeka o metamorfozi osječke vojarne u zgradu Akademije likovnih umjetnosti, meditativni film s fenomenalnom fotografijom i montažom. U NLO kategoriju spada i kratki film 'Ubojite misli' erotske pjesnikinje, književnice, glumice, voditeljice i kolumnistice Stanke Gjurić koji je uvršten u selekciju aluCine Toronto festivala. Film prikazuje smiješnog psa mješanca koji u krupnom kadru izgleda kao zastrašujuća beštija nalik na Godzillu, a poseban mu komični efekt daje kultni evergreen 'Vehni vehni fijolica' u offu. tek iz službenog sadržaja saznajemo da se film bavi problemom mina u Hrvatskoj.

Ivka the quant stroke, r. Siniša Ercegovac

Vrlo zanimljivi hibrid svega i svačega iz iste kategorije je i kratki 'Ivka the quant stroke' Siniše Ercegovca, mješavina spota, dokumentarca i animacije prikazuje glavnu junakinju u raznim stanjima očajanja zbog nepoloženog ispita, straha od majčine reakcije i probijanja rokova s poslom i fenomenalnim krajem kojeg vam nećemo otkriti, pa ćete ga morati odgledati na nekoj od predstojećih RAF antologija..

6. RAF je lansirao i velike glumačke zvijezde. Prije svih, tu su suhopoljski Ron Jeremy i Patrick Fugit - Ivan Vrbanić i Dejan Jović, glavni glumci i redatelji matrixovske pucačine 'Mkultra'. Na njihovom filmu o tajanstvenoj sili koja upravlja mozgom junaka montažer i direktor fotografije bi učinili čuda, ali moramo ih spomenuti jer su face. Isto vrijedi i za naslovnog junaka 'Autostopera', braće Pejić iz Višnjevca. Grijeh bi bio ne spomenuti veliki stand up potencijal zvijezde (ime nepoznato) dobre dokumentarne sprdačine 'Johan Sebastian Bach Legacy' koji je ujedno i najbolji igrač Tetrisa u Hrvatskoj, a i šire.

Autostoper, r. braća Pejić

Da postoji kategorija 'najbolja upotreba kečapa umjesto krvi', ili pak kategorija koja nagrađuje potpunu filmsku ličnost i zaokruženi koncept, u njoj bi se sigurno našao 'Srco Čupač' Davida Bagarića iz Čeminca (hrvatskog Tima Burtona u treš kategoriji). Bagarićev minuciozno razrađeni film, (od špice, imena kuće Morbidfilm, do ekipe koja je došla na RAF pleskati prije projekcije) pripovijeda o tri babe na izletu u šumi i njihovom susretu sa Srco Čupačem i njegovom sjekirom. U skladu s treš poetikom, sve ispada savršeno pogrešno.

Komentari

Nema komentara.