Počinje 8. RAF - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Počinje 8. RAF

Počinje 8. RAF

Revija amaterskog filma sve je veća i veća, a njezin bogati program retrospektive donosi zanimljiva eksperimentalna djela.

s.p. 27.03.2009 0 komentara

Počinje 8. RAF

Sutra počinje 8. izdanje Revije amaterskog filma, najvećeg festivala amaterskog i neprofesijskog filma u ovom dijelu Europe. Revija se već drugu godinu odvija u kinu Grič, gdje će u nedjelju prvo biti održana projekcija najbolje prihvaćenih filmova s prošlogodišnje revije. Svečano otvaranje RAF-a je u ponedjeljak, 30. ožujka u 20 sati. Do 4. travnja planira se prikazati 173 filma u glavnom i 100 u popratnim programima. Kao i do sada, bit će prikazani svi filmovi pristigli na natječaj u svim žanrovima, bez selekcije, a podijeljeni su u četiri kategorije: 104 RAF kratkiša (do 20 min.), 12 filmova srednjeg metra (20-60 min.), 4 dugometražna (više od 60 min) te 53 Kids&Teens filmova!

Bogat je i popratni program. Festivalska partnerica Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza složila je program prve službene retrospektive GEFF-a (Genre Film Festivala) iz 1960-ih, festivala antifilma koji je pokrenuo Mihovil Pansini. Uz Pansinijeve, na programu su i filmovi Toma Gotovca i Vladimira Peteka, amaterski radovi Dušana Makavejeva i Živojina Pavlovića, malo poznat eksperimentalni rad Kreše Golika ('Koreografija za kameru i plesače'), nekoliko filmova Lordana Zafranovića, te radovi Zlatka Hajdlera, Ante Babaje, Ljubiše Grlića, Miroslava Mikuljana i drugih.

Posebna poslastica je GEFF Specijal u subotu 4. travnja, kada će biti prikazano jedno od najcjenjenijih ostvarenja crnog vala, film 'Rani radovi' Želimira Žilnika za koji je 1969. osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu. Drugi popratni program 'Na putu prema...' u Zagreb dovodi najbolje od recentnih studentskih produkcija s filmskih akademija u regiji. Iz Ljubljane, Beograda, Sarajeva i Skopja stižu 24 igrana i dokumentarna filma, a osim filmova u Zagreb dolaze i gosti s filmskih akademija.

Predviđene su i retrospektive desetoro autora kojima je RAF bio jedan od prvih festivala koji je prikazivao njihove filmove, a danas imaju razne nagrade i filmovi im se vrte po velikim svjetskim festivalima. Sada se vraćaju domu odakle su krenuli na filmsko putovanje, a preostaje još samo da se RAF-u vrati i publika. Više informacija o RAF-u pogledajte na njegovim službenim stranicama.

Komentari

Nema komentara.