9. RAF - 7 dana, 200 filmova! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      9. RAF - 7 dana, 200 filmova!

9. RAF - 7 dana, 200 filmova!

Revija amaterskog filma nudi bogat izbor filmova i filmskih radionica, a gostuju i srpski filmaši koja skupljaju nagrade po svjetskim festivalima.

s.p. 18.03.2010 0 komentara

9. RAF - 7 dana, 200 filmova!

Ove nedjelje, 21.03.2010., u zagrebačkom kinu Grič u 20h započinje 9. RAF – Revija amaterskog filma koja je najveći festival amaterskog i neprofesionalnog filma u regiji. Taj dan održat će se projekcije najboljih filmova prošlogodišnjeg izdanja revije prema izboru publike. Službeno otvaranje na rasporedu je u ponedjeljak, 22.03., a kino će biti prepuno događanja sve do subote, 27.03. U Griču će u sedam dana trajanja Revije unutar glavnog programa biti prikazano gotovo 200 filmova koji su podijeljeni u četiri kategorije: RAF kratkiši, srednji metar, dugi metar i Kids & Teens.

Nastavlja se tradicija kategorije 'RAF preporučuje' u kojoj se publici nudi subjektivni izbor filmova jer RAF-ovci smatraju da su izuzetno dobro napravljeni i zbog toga su u prime-time terminu. Osim standardnih kratkiša, RAF od ove godine preporučuje i niskobudžetne filmove u koje je uloženo malo više novčanih sredstava. Još jedna novost je slaganje blokova prema žanrovima, ali i prema tematici. U programu Kids & Teens nema recesije, pa je prikupljeno čak 68 filmova iz cijele Hrvatske i regije.

Off program RAF-a broji 50 filmova koji su podijeljeni u razne kategorije, a koordinator RAF OFF programa Oliver Sertić najavio je dvije hrvatske premijere srpskih filmova koji su već pokupili nagrade u inozemstvu. Miloš Pušić, koji je prošlogodišnji RAF obilježio 'Uspavankom za dečaka', ove godine predstavlja dugometražni igrani film 'Jesen u mojoj ulici'. Film je svoju međunarodnu premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u glavnom programu, azijsku na Singapore Film Festivalu, a hrvatskoj javnosti će se po prvi put ekskluzivno predstaviti na RAF-u.


'Jesen u mojoj ulici', promo.

Osim Pušićeve 'Jeseni', premijeru će imati i film 'Srce je mudrih u kući žalosti' Marina Maleševića. Film koji je baziran na dvjema starozavjetnim pričama osvojio je nagrade na 33. festivalu filmskog scenarija i na Potenza International Film Festivalu u Italiji, a u kino Grič dolazi na 35-mm vrpci! Domaće boje odraslih RAF-ovaca brane Pero Orešković, Igor Bezinović, Dario Lonjak, Ivan Bulić, te Ivan Ramljak i Marko Škobalj.

Prema izboru Milana Milosavljevića, RAF predstavlja najuspješnije recentne radove Akademskog filmskog centra iz Beograda. Nadalje, u tri dijela će se prikazati filmove iz programa 'Alternativni film u Beogradu 1950. – 1990.', a na meniju su filmovi legendi jugoslavenske filmske scene poput Trifkovića, Obrenova, Krstića i Jovanovića.

Odvijat će se raznovrsne radionice: radionica sinkronizacije animiranog filma u suradnji s Croatia filmom, zatim radionica stvaranja kratkog filma sa Studiom Kubus, te radionica lomografije koju uz RAF organizira ekipa iz Lomography Hrvatska. Posljednju večer osim zatvaranja obilježava i zajednički rođendan RAF-a i ekipice Confusiona koja je za ovu prigodu ravno iz Velike Britanije dovela velikane svjetske dubstep i house scene – DJ-eve Headhunter i Bok Bok. Više informacija saznajte na službenim stranicama RAF-a.

Komentari

Nema komentara.