Strani filmovi za Oscara - uži izbor - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Strani filmovi za Oscara - uži izbor

Strani filmovi za Oscara - uži izbor

Za nominacije za Oscara bore se 'Bijela vrpca', 'Prorok' i 'Mlijeko tuge', a u igri je i bugarski film s Mikijem Manojlovićem.

s.p. 21.01.2010 0 komentara

Strani filmovi za Oscara - uži izbor

Rivali s Europskih filmskih nagrada - 'Bijela vrpca' i 'Prorok' - ušli su u najužu konkurenciju filmova nominiranih za Oscara na stranom jeziku. Lista od 65 filmova suzila se na njih 9, a uz 'Vrpcu' i 'Proroka' tu je još jedan pobjednik prestižnih festivala, peruansko 'Mlijeko tuge' koje je osvojilo Berlinale. Podsjećamo da sva 3 filma možete vidjeti na MAXtv Filmomaniji, reviji festivalskih filmova koja sljedeći tjedan počinje u zagrebačkom Movieplexu.

Naš 'Kenjac' i ostali filmovi iz regije nisu uspjeli ući u uži izbor za Oscara, ali je zato tu jedno poznato lice - Miki Manojlović. On glumi u filmu 'Svijet je velik i spasenje je iza ugla' redatelja Stefana Komandareva koji se može pohvaliti da je napravio najveću koprodukciju postkomunističke Bugarske.

'Samson i Dalila' - australski kandidat za Oscara.

Od ostalih prednominiranih tu su argetinski 'El Secreto de Sus Ojos' Juana Josea Campanelle, izraelski 'Ajami' Scandara Coptija i Yarona Shania, kazahstanski 'Kelin' Ermeka Tursunova, te nizozemski 'Winter in Wartime' Martina Koolhovena. Zanimljivo je da je na ovoj listi i jedan australski film, 'Samson i Dalila' Warwicka Thorntona u kojem je većina dijaloga - na aboridžinskom jeziku!

U zadnjoj fazi selekcije članovi posebnog odbora Akademije će od 29. do 31. siječnja pogledati po 3 filmova na dan, predati listiće sa svojim izborom, a onda će u utorak, 2. veljače 2010. biti objavljene sve nominacije za 82. dodjelu Oscara, pa tako i imena 5 nominiranih za najbolji film na stranom jeziku.

Komentari

Nema komentara.