65 stranaca u borbi za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      65 stranaca u borbi za Oscara

65 stranaca u borbi za Oscara

Našem 'Kenjcu' put do Oscara priječi 64 kandidata, među kojima su nagrađivani 'Bijela vrpca', 'Prorok' i 'Mlijeko tuge'.

s.p. 16.10.2009 0 komentara

65 stranaca u borbi za Oscara

Američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti je i službeno objavila sve kandidate za Oscara za film na stranom jeziku. 01.10.2009. bio je zadnji rok za slanje prijava, a sada je objavljeno ukupno 65 naslova koji se prvo natječu da uđu u uži krug nominiranih za Oscare. Hrvati su kao svog kandidata odabrali 'Kenjca' Antonia Nuića, a s područja bivše Jugoslavije dolazi ukupno 5 filmova, među kojima i slovenska 'Pokrajina št. 2', bosanski 'Čuvari noći', makedonski 'Sozercanje', te srpski 'Sveti Georgije ubiva aždahu' Srđana Dragojevića koji je zamijenio 'Tamo i ovde' kao kandidata jer se film Darka Lungulova odvija uglavnom na engleskom jeziku.


'Samson & Delilah', trailer australskog kandidata.

A iako tekst u Varietyju ističe da filmovi nominirani iz anglofonih zemalja pokazuju izmijenjene uvjete o kandidaturi za filmove na stranom (neengleskom!) jeziku, riječ je samo o nastavku zanimljive prakse da zemlje poput Australije ili Južne Afrika koriste filmove s domorodačkim jezicima. U australskom kandidatu 'Samson & Delilah' govori se tako aboridžinski, a u južnoafričkom filmu 'White Wedding' govori se i na jeziku Zulua i afrikaansu. U Velikoj Britaniji, koja obično kandidira filmove na velškom jeziku, ove godine je za kandidata izabran dokumentarac 'Afghan Star' koji prati hrabre natjecatelje 'Pop Idola' u Afganistanu. Kanada je po običaju odabrala film na francuskom, a frankofoni Kanađani stalno imaju neke art-hitove - 'Ubio sam majku' osvojio je već par nagrada na Cannesu, a sljedeći tjedan film ima svoju hrvatsku premijeru i bori se u konkurenciji Zagreb Film Festivala.


'El baile de la victoria' ('The Dancer and the Thief'), trailer španjolskog kandidata.

Od laureta s Cannesa treba spomenuti i osvajača Zlatne palme, Hanekeovu 'Bijelu vrpcu' koja je njemački kandidat, te francuskog 'Proroka' Jacquesa Audiarda koji je osvojio Grand Prix žirija na istom festivalu. Talijanski kandidat je 'Baaria' Giuseppea Tornatorea koja priča priču o Siciliji, a Rumunji su kandidirali 'Policijski, pridjev' koji bi trebao doći i u naša kina. Od filmova na španjolskom jeziku treba izdvojiti španjolski 'El baile de la victoria' veterana Fernanda Truebe, te peruanski film 'Mlijeko tuge' koji je osvojio Zlatnog medvjeda na Berlinaleu. U siječnju 2010. slijedi objava 9 stranih filmova koji su ušli u polufinale, a 2. veljače objavljuje se lista nominiranih koji će se boriti za kipić Oscara koji se dodjeljuje 7. ožujka.

Komentari

Nema komentara.