Berlin ne plače nad prolivenim mlijekom - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Berlin ne plače nad prolivenim mlijekom

Berlin ne plače nad prolivenim mlijekom

'Mlijeko tuge' osvojilo Zlatnog medvjeda u Berlinu, a 'Oluja' s hrvatskim glumcima dobila počasne nagrade.

s.p. 15.02.2009 0 komentara

Berlin ne plače nad prolivenim mlijekom

Pobjednik 59. filmskog festivala u Berlinu je peruansko-španjolski filmu 'Mlijeko tuge' ('La teta asustada') peruanske redateljice Claudie Llose. Zlatni medvjed za najbolji film dodjeljen je tom filmu jednoglasnom odlukom žirija kojim je predsjedala škotska glumica Tilda Swinton. Nagradu je preuzela 32-godišnja peruanska redateljica /naslovna/, koja je ujedno i scenarist i producent filma. 'Mlijeko tuge' je sumorna priča o Fausti, koja je rođena nakon što je njena majka silovana tijekom političkog nasilja u Peruu, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon majčine smrti, Fausta odlučuje da je dostojno pokopa u rodnom selu, ali da bi to učinila mora pobijediti vlastite strahove koji su je mučili čitavog života.


Trailer za 'Mlijeko tuge' ('La Teta Asustada'), r: Claudia Llosa.

Veliki slavljenik bio je još jedan mladi latinoamerički filmaš, 34-godišnji argentinski redatelj Adrián Biniez koji je za film 'Gigante' osvojio tri priznanja – Veliku nagradu žirija, nagradu za najbolji prvi film, kao i nagradu Alfred Bauer koja se dodjeljuje inovativnom filmu. Veliku nagradu žirija 'Gigante' je podijelio sa njemačkim filmom 'Svi ostali' ('Alle anderen') redateljice Maren Ade, a iz tog filma nagrađena je i glavna glumica Birgit Minichmayr. Srebrnog medvjeda za režiju osvojio je iranski redatelj Asghar Farhadi za film 'O Elly' ('Darbareye Elly'), a veteran Andrzej Wayda je za film 'Tatarak' također dobio nagradu Alfred Bauer.

Favoriti su osvojili ostale nagrade – 'London River' ima nagradu za najboljeg glumca (Sotigui Kouyate), a Srebrni medvjed za najbolji scenarij otišao je Orenu Movermanu i Alessandru Camonu za film 'Glasnik' ('Messenger'). Njemačka 'Oluja' ('Sturm'), koja se bavi ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji i u kojem glume hrvatski glumci, nije osvojila nagradu žirija nego ostale nagrade. Dobila je filmsku nagradu Amnesty Internationala, nagradu Ceha njemačkih art kina i i nagradu čitatelja dnevnika 'Berliner Morgenpost'. Svečanost dodjele nagrada završena je projekcijem najnovijeg filma redatelja Coste Gavrasa znakovitog naslova - 'Raj je na Zapadu'.

Komentari

Nema komentara.