Made in Croatia 2009. - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Made in Croatia 2009.

Made in Croatia 2009.

Dok čekamo otvaranje kina u Šibeniku, prisjećamo se najvažnijih događaja u domaćem filmu 2009.

filmski.net 30.12.2009 0 komentara

Lakmus-papir domaće kinematografije, Pulski filmski festival ove je godine prikazao čak 10 domaćih filmova snimljenih u doba prije recesije. Pobjedile su 'Metastaze' koje su, s obzirom na tešku temu, čak imale solidnu gledanost u hrvatskim kinima.

Naš favorit su 'Crnci' i 'Kenjac', dva filma koji su zasluženo dobili pohvale kritike i pozivnicu za Sarajevo. Prvi je priča o ratu i zločinima, a drugi intimna obiteljska drama, a oba djela dobro pokazuju kako se uz pomoć dobrih likova i još boljih glumaca može napraviti dojmljiv film, osobito ako redatelj i snimatelji znaju napraviti i dobru atmosferu.

'Kenjac' - jedan od najuspješnih hrvatskih filmova 2009.

Nikad veća i bolja Pula pokazala je da u Hrvatskoj cvjeta festivalski život. Nedostatak mreže art kina kompenziran je filmskim festivalima koji publici pružaju uvid u najbolja nekomercijalna ostvarenja. Motovun je uspješno preživio recesiju, a Zagreb Film Festival potvrdio da ima i publiku i budućnost. Na žalost, ukinuo se Tabor Film Festival, ali postoji mogućnost da nastavi s radom pod drugim imenom i na drugoj lokaciji.

I Hrvatsku zahvaćaju globalne promjene, dolazi vrijeme digitalne i HD televizije, širi se publika kabelskih televizija i filmskih kanala, a propadaju kvartovske videoteke. Pohvalno je da se u ovom 'digitalnom dobu' za DVD izdanja restaurira sve više hrvatskih klasika, od 'Vuka samotnjaka' i 'Breze' pa do 'Lisinskog'. U novom okružju opstaju i hrvatska kina, međunarodni hitovi kao što su 'Sumrak' i 'Avatar' vratili su tinejdžere u dvorane multipleksa. Iako je vjerojatno recesija usporila najavljenu gradnju kinodvorana, možemo ekskluzivno najaviti otvaranje CineStar kina u Šibeniku, i to početkom 2010.!

Zvonimir Berković - bio je jedno od najvećih imena hrvatskog filma.

O točnom terminu otvaranja ćemo vas obavijestiti na vrijeme, a među prvim filmovima na repertoaru tog kina mogla bi se naći 'Duga' – najnoviji hrvatski dugometražni crtić, i to iz pera Joška Marušića. Marušić se često žali na malu zastupljenost animiranog filma u našim medijima, a i mi priznajemo da bi trebalo više pisati o našim hvaljenim i nagrađivanim filmašima koji se bave animiranim, kratkim, eksperimentalnim i dokumentarnim filmom.

Kad smo kod dokumentaraca, veliki događaj 2010. je i otvaranje Dokukina Croatia, specijaliziranog kina koje živi od prikazivanja dokumentaraca. Zajedno s ostalim art kinima u Hrvatskoj, to kino omogućava publici da vidi dosta nekomercijalnih, umjetničkih filmova. Da bi se ti filmovi i ta kina promovirali, treba više prostora u medijima, no ove godine se sve više smanjivao prostor za pisanje o filmu, pa se nadamo da će publika svojim klikovima pomoći Filmskom.netu da se održi kao prava filmska stranica.

Svake godine moramo bilježiti i osmrtnice, a ove godine ih je bilo previše za jednu malu kinematografiju. Već početkom 2010. preminuo je Mato Kukuljica, dugogodišnji čelnik Hrvatske kinoteke i voditelj projekta prikupljanja, arhiviranja i restauracije hrvatske filma. Zatim je umro i jedan od najvećih hrvatskih redatelja uopće, Zvonimir Berković koji se zadnjih godina proslavio i kao vrsni esejist i kolumnist. Od glumaca napustili su nas Emil Glad, Vladimir Puhalo, Ilija Zovko i Vanja Drach,  zauvijek je otišao i redatelj 'Našeg malog mista' Daniel Marušić, a krajem godine naglo je preminuo istaknuti snimatelj i redatelj Vedran Šamanović. Šamanović je bio aktivan na mnogim poljima, a pamti se i kao utemeljitelj One Take Film Festivala za kojeg se nadamo da će i 2010. biti održan po planu.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.