Sretan rođendan, Croatia! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sretan rođendan, Croatia!

Sretan rođendan, Croatia!

Svoj prvi rođendan riječko art-kino slavi uz obradu prvog filma snimanog u Hrvatskoj i uz prvi hrvatski film - 'Lisinski'!

s.p. 17.12.2009 1 komentara

Sretan rođendan, Croatia!

Art-kino Croatia slavi svoj prvi rođendan! Rođendanska proslava traje čak pet dana, od ovog četvrtka pa do nedjelje. Proslava je počela već danas u 12 sati, i to svečanom premijerom rimejka prvog igranog filma snimljenog na tlu Hrvatske, i to upravo u Rijeci. Riječ je o naslovu 'Napad na Narodnu banku u Rijeci' ('Assalto alla Banca Popolare di Fiume') koji je prikazivan u kinematografu Minerva u Puli od 1. prosinca 1909.godine, a koji je nakon toga izgubljen. U spomen na stotu godišnjicu filma u Rijeci, redatelj Mladen Juran i producent Boris Dmitrović snimili su istoimeni kratki igrani film u kojem glume Alen Liverić, te riječki glumci Zdenko Botić, Jasmin Mekić, Denis Brižić, Anastazija Balaž-Lečić, Tanja Smoje...

Iste večeri u 20 sati obilježava se i 30. obljetnica Kinoteke i to uz prikazivanje digitalno restauriranog prvog hrvatskog filma, biografske drame 'Lisinski' u režiji Oktavijana Miletića. Ovaj film iz 1944. je biografija skladatelja Vatroslava Lisinskog, za života nepriznatog umjetnika koji svoje snage iscrpljuje do krajnjih granica skladajući do dugo u noć, ali u borbi s neprijateljskim moćnicima ubrzo biva slomljen.

Art kino Croatia ima provokativni slogan 'Proud to be antiplex!'

Proslava rođendana nastavlja se u petak, 18. prosinca, premijernom izvedbom dugoočekivanog riječkog animiranog filma 'Prva jutarnja' Martine Lukanović u 19.30, a zatim u 20.30 slijedi hrvatska premijera nagrađivanog filma 'Soul Kitchen' Fatiha Akina, nakon čega slijedi zabava uz DJ i VJ tim Miće mace.


'Soul Kitchen', trailer.

U subotu, 19. prosinca pripremljen je dječji program nagrađivanih filmova! Rođendan Kina će navečer uveličati program DOKUart-a te hrvatska pretpremijera višestruko nagrađivanog 'antidepresivnog filma ceste - bez ceste' 'Sjever'/'Nord' u režiji Rune Denstada Langla, i to u 20.30 sati. Rođendansko slavlje završava u nedjelju, 20. prosinca, dječjim filmom 'Izgubljeno blago vitezova templara' Kaspera Barfoeda, DOKUartom te jednim glazbenim filmom za kraj partyja - 'Sevdahom' Marine Andree!

Komentari
A: johnny08 17.12.2009 Pogledaj profil

Samo tako nastavite, želim vam sve najbolje i sretan rođendan naravno.