U spomen Vanji Drachu i Emilu Gladu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      U spomen Vanji Drachu i Emilu Gladu

U spomen Vanji Drachu i Emilu Gladu

Preminule su dvije legende hrvatskog glumišta - Vanja Drach i Emil Glad. Iza njih su ostale brojne uloge po kojima ćemo ih rado pamtiti.

s.p. 07.09.2009 0 komentara

U spomen Vanji Drachu i Emilu Gladu

Crni tjedan za hrvatsko glumište - preminula su 2 velika hrvatska glumca. Ove nedjelje stigla je vijest da je u 77. godini nakon kratke i teške bolesti preminuo ugledni hvatski glumac Vanja Drach. Legenda prepoznatljivog glasa, savršene dikcije i elegantnog izgleda pamtit će se po brojnim kazališnim, ali i filmskim i TV ulogama u kojima je obično glumio likove iz svjetskih klasika.

Vanja Drach rođen je u Bošnjacima pokraj Vinkovaca 1932., a diplomirao je 1956. na zagrebačkoj Kazališnoj akademiji (sada ADU), i to u klasi prof. Gavelle. Zatim glumi dvije godine u Dramskom kazalištu ('Gavella'), te po nagovoru Bojana Stupice prelazi u Hrvatsko narodno kazalište. Godine 1975. prelazi kod Relje Bašića u Teatar u gostima, gdje glumi u raznim hitovima i nastupa na brojnim turnejama. Nakon tog razdoblja vraća se u HNK, iako igra i dalje u gotovo svim kazalištima u Zagrebu, te na Dubrovačkom ljetnom festivalu i Splitskom ljetu.

Poznat je po raznim antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i komedijama, Moliereovim komedijama te upečatljivim likovima Miroslava Krleže. Zbog ugodnog glasa i savršene dikcije često ga angažiraju na Hrvatskom radiju, u dramskom programu te u programima proze i poezije (Dnevnici i pisma, Poezija naglas).


Video u znak sjećanja na Vanju Dracha i njegove uloge.

U pola stoljeće karijere odigrao je više od 60 uloga u igranim filmovima različitih žanrova, debitirao je u kultnom 'H-8', a zatim glumio u filmovima kao što su 'Ključ', 'Kad čuješ zvona', 'Za sreću je potrebno troje', 'Tajna Nikole Tesle', 'Čaruga', 'Krhotine'.

Bio je vrlo aktivan i u ovom desetljeću, te snimio hvaljene 'Svjedoke', 'Iza stakla', 'Sve džaba'. Ove godine na Puli je predstavljen i njegov 'Čovjek ispod stola', a u postprodukciji se nalazi i njegov posljednji film, 'Neka ostane među nama' Rajka Grlića. Od nastupa u serijama gledatelji će pamtiti njegove likove u kultnim 'Gruntovčanima' i 'Kapelskim kresovima', a mlađa publika ga vjerojatno prepoznaje po sitcomima 'Bibin svijet' i 'Lud, zbunjen, normalan'. Bio je dobitnik nagrade Tito Strozzi (1994.) te nagrade Vladimir Nazor 2005. za životno djelo.


Emil Glad u 'Tamburašima'.

Krajem prošlog tjedna objavljena je još jedna tužna vijest, u 81. godine je nakon kratke bolesti umro glumac Emil Glad, poznat kao ujak Flek u popularnim 'Smogovcima'. Rođen je u Novoj Kapeli 1929. godine, a studij glume na zagrebačkoj Akademiji završio je 1954. godine. Stalnim članom tadašnjeg Dramskog kazališta tj. Gavelle, postao je već 1954.,te je tu ostao sve do umirovljenja 1994. godine. Istakao se kao karakteran glumac, ali i vrstan komičar u brojnim važnim predstavama ('Svršetak igre', 'Tri sestre', 'Glorija').

Od klasičnih serija treba uz 'Smogovce' izdvojiti 'Naše malo misto', 'Nepokoreni grad', 'Kuda idu divlje svinje', te moderne 'Naše i vaše'. Na filmu se obično pojavljivao u sporednim ulogama ('Novinar', 'Glembajevi' i 'Oprosti za kung fu'), no njegov komičarski talent učinio ga je glavnom zvijezdom raznih sinkronizacija crtića ('Čarobnjakov šešir', 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića', 'Čudesna šuma'). Ispraćaj Emila Glada bit će u srijedu, 2. rujna, u 14.20 u Krematoriju na zagrebačkom Mirogoju.

Komentari

Nema komentara.