Pirati digli bijelu zastavu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Pirati digli bijelu zastavu

Pirati digli bijelu zastavu

Najpoznatiji internetski pirati su se predali i prodali! Sudske presude su ih uplašile, ali njihove pristaše jurišaju na parlamente.

s.p. 03.07.2009 0 komentara

Pirati digli bijelu zastavu

Švedska tvrtka Global Gaming Factor kupila je najpoznatiji torrent site Pirate Bay za 7.8 milijuna dolara i namjerava ga pretvoriti u servis za legalni download. Već smo javili kako su u travnju osnivači i lideri Pirate Baya (Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij i Carl Lundstrom) osuđeni na zatvorske kazne, a uz to moraju platiti i ogromne globe, što je dovoljan razlog za 'rasprodaju pirata'. Globe su dosuđene zbog odštete koju su tražili veliki studiji, a sada će novi vlasnici Pirate Baya morati surađivati s tim istim kompanijama u novom, legalnom projektu.

Naravno, glavni problem će biti u tome da će bivše korisnike trebati nagovoriti da, malo za promjenu, i plaćaju ono što skinu s Neta. Kao i u slučaju legendarnog Napstera, legalizacija može voditi u pad popularnosti, nakon kojeg korisnici prelaze na nove piratske stranice.

No, vlasnici iz GGG-a imaju ludu ideju - oni će plaćati korisnicima da skidaju s Pirate Baya! Nisu objavljeni detalji, ali vjerojatno će donirati neke male iznose na račune korisnika koji će tako moći plaćati download. Ukratko, nudit će popuste koji bi ih trebali napraviti konkurentnim u odnosu na ostale stranice koje nude filmove uz plaćanje. A da li će internetsko piratstvo preživjeti - vidjet ćemo! Samo ćemo spomenuti da je švedska Piratska stranka na nedavnim izborima za Europski parlament uspjela proći izborni prag i osvojila 1 do 2 mandata. Ima li šanse za uskrsnuće švedskih pirata? 

Komentari

Nema komentara.