Originalni DVD za 15 kuna! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Originalni DVD za 15 kuna!

Originalni DVD za 15 kuna!

Navali, narode! Legalni DVD-i, cijena skoro pa džabe. Jedina kvaka: roba se naručuje iz Kine, titlovi su malo čudni.

s.p. 08.11.2007 0 komentara

Originalni DVD za 15 kuna!

Još davno kompjuterski šmokljani otkrili su kako Internetom dilati pornografiju i 'obične' filmove i serije. Ubrzo je Mreža profunkcionirala po anarho-komunističkom načelu: 'Svakom (filmovi) prema mogućnostima i potrebama'. Plaćanje je ukinuto kao suvišno. 

Piratluk se posebno razmahao u Kini, koja je najveće svjetsko tržište ilegalnih DVD-a. Prošle godine je u Kini prodano 3 milijarde diskova, a okrenulo se oko 2.5 milijardi dolara, od čega je samo mali dio (ispod 10%) otišao na legalne originale.

Zato su se najveće filmske kuće (Warner Bros, Paramount i DreamWorks) domislile jadu - u Kini će svoje filmove na DVD-ima objavljivati već dva mjeseca poslije američke kino-premijere i prodavati ih po vrlo jeftinoj cijeni od 2.95 $ (cirka 15 kuna). Iako jeftino i to je skuplje od piratskih DVD-a koji se dilaju već po 68 centi i to dok su filmovi još u kinima.

DVD 'Transformera' skoro pa džabe...

Ipak, koncept 'jeftinih, ali kvalitetnih DVD-a' prate velika očekivanja organizatora. Početkom mjeseca su na kineskom Amazonu (link ovdje, pa se snađite) izdani 'Transformeri', a krajem mjeseca očekuje se još jedan mega-hit: 'Shrek Treći'. Slijedeće godine stižu 'Bee Movie', 'Iron Man', te 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull'

Istovremeno, SAD, Kanada, Japan, Južna Koreja i EU dogovaraju novi sporazum o intelektualnm vlasništvu, ali u njemu ne sudjeluju zemlje s najvećim piratstvom - Rusija i Kina. Ipak, kako bi se umilila zapadnjačkim partnerima, Kina je postrožila svoje zakone i počela suradnju s holivudskim studijima.

Studiji se protiv piratskih DVD-a bore na razne, najčešće neučinkovite, načine - rade izrazito kvalitetna izdanja s brojnim dodacima, izrađuju specijalna pakiranja (posebno privlačna djeci), izdaju ih odmah poslije kino-distribucije, omogućuju legalan download filmova... No, prva linija okršaja s piratima je cijena zato se toplo nadamo da će se i domaći distributeri povesti za niskobudžetnim kineskim primjerom. 

Komentari

Nema komentara.