Zatvor za pirate! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zatvor za pirate!

Zatvor za pirate!

Osnivačima sajta Pirate Bay prijeti godinu dana robije i milijunska kazna. Internetski pirati se zasad sprdaju s presudom i nastavljaju s radom.

s.p. 20.04.2009 1 komentara

Zatvor za pirate!

Sud u Švedskoj osudio je na zatvorske kazne četvoricu utemeljitelja najpoznatijeg sajta za razmjenu datoteka - Pirate Baya. 'Piratska četvorka' dobila je godinu dana zatvora i mora platiti odštetu od 3 milijune eura. Jedan od osuđenih čelnika Pirate Baya, Peter Sunde, izjavio je da su presude 'bizarne' i da će se žaliti na njih, a osobito ga je zasmetala činjenica da su svi kažnjeni kao dio tima koji je 'djelovao organizirano'. Sunde je u online presici koju je održao nakon presude izjavio da nema ovlasti ni svog kompanjona Gottfrida ujutro dignuti iz kreveta, pa bi ih jedino mogli osuditi za 'neorganizirani kriminal'.

Zagovornici piratstva tvrde da je riječ o političkom procesu i da je kažnjavanje posrednika u razmjeni slično kažnjavanju vlasnika Mercedesa za zločine koje netko počini u njihovom autu. Tako se i četvorka s Pirate Baya branila da se ništa od ilegalnog materijala za razmjenu ne nalazi na njihovom serveru, već oni samo nude torrent linkove na sadržaje koji mogu, ali i ne moraju biti u nečijem vlasništvu.


Prilog o suđenju Pirate Bayu.

Ipak, njihovi protivnici ističu argumente koje je i sud utvrdio. Švedski sud je presudio da je tim Pirate Baya znao da je materijal koji se razmjenjuje zaštićen autorskim pravima, a svejedno je nastavio s posredovanjem u razmjeni i pri tom dobro zaradio. Očito se kobnim pokazala drskost Piratebayovaca koji su na dopise odvjetnika holivudskih studija odgovarali u stilu 'što se to nas tiče' i zatim ignorirali zahtjeve da onemoguće ilegalnu razmjenu filmskih i inih hitova.

Pirat Sunde je jednako drzak bio i na spomenutoj presici nakon suđenja. Otvoreno je izjavio da 'ne mogu i neće platiti odštetu', te da bi 'i da ima novac, radije spalio sve što ima i ne bi im dao čak ni pepeo'. Korisnike Pirate Baya ('Piratskog zaljeva') Sunde je utješio riječima da će Pirate Bay nastaviti 'ploviti' i nakon odluke suda. To se pokazalo istinitim, dok presuda ne postane pravomoćna proteći će još par godina pa još uvijek možete (ilegalno?) downloadati fileove uz pomoć 'Piratske stranice'.

Komentari
A: citadel 22.04.2009 Pogledaj profil

pola svijeta danas radije skida filmova s torrenta nego da bacaju novac u kino ili iznajmljuju filmove u dvd klubovima.
Mislim da to što publika ide jeftinijim načinom gledanja ne šteti holivudu niti zaradi na kino-blagajna, osim što time smanjuju mogučnost dodatne zarade koje Hollywood i ostatak filmskog svijeta itekako imaju.
Pustite ljude da uživaju u filmovima na onaj način kako to oni žele, pa recesija je, a oni koji se tuže na svoja autorska prava ionako imaju više love nego pola države.