Ukradite...pardon, (pre)snimite film - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Ukradite...pardon, (pre)snimite film

Ukradite...pardon, (pre)snimite film

Politički angažirani pirati pozivaju vas da im se pridružite u borbi protiv autorskih prava i to tako što ćete im - ukrasti film. Drugi put.

s.p. 12.06.2007 0 komentara

Ukradite...pardon, (pre)snimite film

Švedski piratski pokret, koji se raznim sredstvima bori za, ehm, 'slobodno kruženje informacija' internetom i ostalim kanalima, u svojim kampanjama ne preže ni od čega, pa tako ni od snimanja filmova. Njihovi naslovi, dakako, nisu zaštićeni autorskim pravima, a jedna od najvećih njihovih uspješnica je 'Steal This Film', dokumentarac o piratskom pokretu u Švedskoj.


'Steal This Film' – 1.dio

'Steal This Film' prikazuje 'piratsku koaliciju', koju čine BitTorrent sajt The Pirate Bay, (koji je organizirao tzv. OscarTorrent o čemu smo vam pisali ovdje) organizacija Piratbyrån (‘Piratski ured’) te, vjerovali ili ne, politička stranka koja se zove Piratska stranka. Glavni (i jedini) program stranke je ‘reforma zakona koji se tiču intelektualnog vlasništva’ i ‘jačanje prava na privatnost’, koje, dakako, uključuje i internet. Stranka je na izborima 2006. ostvarila tek 0.63 % glasova, no avangarda uvijek počinje polako, još malo pa će preći prag od 1 posto, što im donosi i pravo na državnu potporu. 

Osim egzotične stranke i njenih pristalica, dokumentarac prikazuje intervjue s holivudskim glavešinama, ali i sa švedskim političarima, običnim građanima i ‘neorganiziranim’ piratima. Film slikovito prikazuje organe vlasti koji raznim racijama pokušavaju spriječiti The Pirate Bay u svom radu, jer Amerika prijeti trgovačkim sankcijama ako Šveđani zakonima i policijom ne suzbiju piratstvo. 

Angažirani pirati su najavili snimanje nastavka svog 'blockbustera', te se 'Steal This Film 2' navodno snima na 'tajnoj lokaciji u Berlinu'. Osim što se snima u gerilskim (da ne kažemo piratskim) uvjetima, film traži suradnike koji bi mikrofonom, web ili 'običnom' kamerom snimili i ostavili svoju poruku industriji koja tako strastveno štiti intelektualno vlasništvo. Ako vam se ideja sviđa, projektu se možete pridružiti na službenom sajtu tj. ovdje.

Komentari

Nema komentara.