Riječki bunt protiv multipleksa - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Riječki bunt protiv multipleksa

Riječki bunt protiv multipleksa

Kinu je mjesto u centru grada, a ne u šoping centru – poručuju plakati art-kina Croatia koje se danas svečano otvara u Rijeci.

z.m. 18.12.2008 2 komentara

Riječki bunt protiv multipleksa

Art-kino Croatia je Proud to be antiplex! Ovo kino je riječki odgovor na trend zatvaranja kina u središtima hrvatskih gradova i protunapad na multiplex kina. Pred točno godinu dana, u gigantskom šoping centru na periferiji grada otvorio se prvi riječki multiplex. Otprilike u isto vrijeme, u centru Rijeke zatvorila su vrata dva stara kina - Croatia i Teatro Fenice. Još je tada Grad Rijeka dao obećanje da će jedno od ta dva kina uskoro ponovo zaživjeti. Odabir je pao na manje kino na Žabici, kino koje je od svoje izgradnje 1911. bilo kapucinska tiskara, uporište D'Annunzievih profašističkih ideja, u službi nekoliko političkih režima i dosada nosilo tri imena: Cine San Giorgio, Beograd i naposlijetku, Croatia.

Svečano otvorenje art-kina je večeras u 19 sati, uz projekciju filma 'Kradljivci bicikla', Vittorija De Sice. Za ostatak prosinca sastavljen je bogat i ambiciozan program kojeg u cijelosti možete pogledati ovdje. Prikazivat će se domaći klasici poput 'Tko pjeva zlo ne misli', francuski novovalni filmovi, filmovi riječkih autora po izboru Tanje Golić, domaći filmovi za djecu ('Profesor Baltazar'), kao i svjetski festivalski hitovi ('Persepolis', 'Paranoid park', 'Orkestar u gostima').


Hrvoje Juvančić: 'Sjećanje grada - Korzo', arhivski snimci riječkog Korza

Ulaz na sve projekcije u prosincu je besplatan, a u idućoj godini bit će moguća kupovina godišnje iskaznice. Također, planiraju se revije amaterskog filma, edukacijski programi, programi audio-vizualnog stvaralaštva, predstavljanja knjiga i okrugli stolovi o filmu.

Art-kino Croatia surađuje Hrvatskim filmskim savezom i Hrvatskim audiovizualnim centrom, a u planu je i osnivanje kluba, odnosno filmske čitaonice u kojoj će se moći posuditi knjige, časopisi i  DVD izdanja. Klub je zamišljen kao svojevrsni dnevni boravak za filmofile, studente i sve one koji vole film.

Iz gradske uprave posebno ističu kako se radi o kulturnoj ustanovi kojoj je mjesto u centru, uz kazališta i muzeje, a ne u šoping centru. I zato se art-kino Croatia predstavlja kao: Proud to be antipleks!- kino bez lažnog glamura, potrošačke groznice, zaglupljujućih blockbustera, zagušljivih dvorana, klaustrofobičnih garaža i nepodnošljive kakofonije subotom.

Komentari
A: johnny08 18.12.2008 Pogledaj profil

Svaka čast Obiju što je podržao otvorenje kina u kojem neće biti filmova poput 'Transformera' i 'Tražen'!!!

A: Freak of nature 18.12.2008 Pogledaj profil

Ovo mi se cini kao sjajna ideja, pogotovo sta se tice osnivanja tog kluba za filmofile :)
Iako nemam nista protiv multiplexa u shopping centirma, dapace...