Potecite u riječko kino! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Potecite u riječko kino!

Potecite u riječko kino!

Rijeka dobiva svoje prvo multiplex kino. Glanc novi CineStar divan je božićni poklon riječkim filmofilima, a što on znači za grad i njegovu kino-kulturu?

filmski.net 13.12.2007 0 komentara

Potecite u riječko kino!

Nakon Zagreba i Splita, i riječka publika dobiva multipleks kino - CineStar Rijeka otvorit će vrata svojih osam kino dvorana u petak 21. prosinca. Lokacija je poznati riječki Tower centar na Pećinama, primorska šoping meka u koju će CineStar zasigurno privući nove posjetitelje. Oni će (osim u šopingu) moći uživati i u vrhunski opremljenim kino dvoranama s widescreen platnima, Dolby Digital zvuku, udobnim sjedalima i digitalnim projektorima koji su posebno nabavljeni za hrpu nadolazećih 3D hitova. Godišnje će Riječani tako moći uživati u 130 filmskih naslova, što je mnogo više od dosadašnjih osamdesetak.

Naime, u Rijeci već godinama egzistiraju dva i pol kina – Teatro Fenice i kino Croatia (oba u vlasništvu Rijekakina) te Hrvatski kulturni dom na Sušaku koji prikazuje nezavisne produkcije i cikluse filmova. U prosjeku kina nude po dvije predstave na dan, što je nedostatno za filmske zaljubljenike, a ionako se čini i da samo oni posjećuju projekcije – kina nerijetko zjape prazna.

Što će se s njima desiti kada CineStar otvori svoja vrata pitali smo direkora Rijekakina, Miroslava Tatića. 'Ah, čujete,' kaže pomirljivo: 'desiti će se ono što se desilo u svim drugim gradovima u koje je došao multipleks - gašenje samostalnih kina.' Zasada ukidanje Rijekakina kao tvrtke nije u planu, ali djelatnost prikazivanja filmova će se vrlo brzo ukinuti. Sve su češći dani bez projekcija, a prostore kina preuzimaju drugi kulturni sadržaji – primjerice, danas su na repertoaru dječja opera i koncert ambijentalne glazbe.

CineStar stiže 21. prosinca

Iako su zastarjela u odnosu na multiplex standarde, riječka kina imaju neodoljiv šarm prošlih vremena – secesijsko Teatro Fenice zaštićeno je kao kulturno dobro, a Croatia sa svojim purpurnim sjedalima, mesingom i crno-bijelim filmskim fotografijama simbolizira šik nekih prošlih vremena. Također, oba su kina svjedočila burnim povijesnim promjenama kroz koje je Rijeka prolazila tijekom prošlog stoljeća – od talijanske uprave, preko komunizma do današnjih dana.

Važnost očuvanja riječke kino tradicije naglašava i sam Tatić. Teatro Fenice koje je u funkciji kina od 1924, vjerojatno će biti predano gradu Rijeci na upravljenje. Time će slijediti primjer zagrebačkog kina Europa koje je postalo mjesto održavanja festivala (ZFF, Animafest) i domaćih premijera.

Tatić dolazak multipleksa doživljava kao neizbježan društveni fenomen - kaže da je to 'mladost nove kino generacije'. Mladost će sigurno hrliti u novi CineStar iako rijetko zalazi u postojeća kina, zbog čega će se ona neizbježno ugasiti. Na to će neki jednostavno odmahnuti rukom i reći – idemo dalje, a nostalgičnijima će itekako nedostajati prašnjava i tvrda crvena sjedala uz koja su odrastali.

Komentari

Nema komentara.