Bollywood kupuje Spielberga - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bollywood kupuje Spielberga

Bollywood kupuje Spielberga

Indijski mogul nudi Spielbergu stotine milijuna dolara pomoći da se osamostali, a to je samo početak indijske invazije na Hollywood

s.p. 22.09.2008 0 komentara

Bollywood kupuje Spielberga

Iza 'zlatnog dečka Hollywooda', Stevena Spielberga, više neće stajati samo američka produkcija nego i indijski novci. Spielberg se ujedinjuje s indijskim medijskim mogulom, Anilom Ambanijem, koji pomaže Spielbergu i tako razvija svoju producentsku kuću Reliance Big Entertainment. Ambanija proglašavaju šestim najbogatijim čovjekom na svijetu, a on će od svojih 42 milijardi dolara odvojiti 'sitniš' od pola milijarde da pomogne Spielbergu.

Reliance (u doslovnom prijevodu: oslonac) nudi Spielbergu 500 milijuna dolara da ponovno podigne nezavisnu produkcijsku kuću i tako odvoji svoju ekipu iz Dreamworksa od dosadašnjih šefova iz Paramounta. Paramount je već oslobodio Spielberga i ostale čelnike i zaposlenike Dreamworksa ugovornih obaveza, pa bi to odvajanje moglo početi vrlo brzo - najavljuje se da bi novi studio trebao početi sa radom u siječnju i proizvoditi 6 filmova godišnje.

Spielberg treba to odvajanje jer opet počinju njegovi problemi pri suradnji s velikim studijima. Najveći problem za Spielberga i ostale 'visokobudžetne redatelje' je velika ekonomska kriza zbog koje produkcijske kuće odbijaju riskirati i ulagati u velike projekte. Tako je čak i jedan Universal odustao od financiranja planirane trilogije 'Tintina', iako iza tog projekta stoje dva filmaša koja spadaju u najkomercijalnije autore - Steven Spielberga i Peter Jackson. Universal je odustao nakon što je shvatio da bi 'Tintin' mogao koštati čak 130 milijuna dolara, pa Spielberg zato očajnički treba nove financijere za svoj sljedeći film. 

Tajkun Ambani sada nudi Spielbergu svoj oslonac, tj. Reliance kao partnera, a zauzvrat ulazi na velika vrata u Hollywood. Ambani je za vrijeme festivala u Cannesu najavio da planira uložiti miijardu dolara u 8 holivudskih producentskih tvrtki, i to u one koje drže poznate face kao što su George Clooney, Nicolas Cage, Tom Hanks i Brad Pitt. Reliance već kupuje i čitave lance kina u Americi, tako da je samo pitanje kada će onaj poznati losanđeleski natpis 'Hollywood' biti preimenovan u - Bollywood.

Komentari

Nema komentara.