Sprema se borba za Zlatnog lava - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Sprema se borba za Zlatnog lava

Sprema se borba za Zlatnog lava

Za nagrade na Venecijanskom festivalu lavovski će se boriti dvadeset i jedan film - među njima američke boje brani tek pet filmova.

s.p. 31.07.2008 0 komentara

Sprema se borba za Zlatnog lava

Filmski festival u Veneciji objavio je popis filmova koji će se najesen natjecati za nagrade. Zbog štrajka scenarista nema mnogo holivudskih radova - 5 američkih filmova u konkurenciji od 21 igranog filma, među kojima i dugo očekivana premijera novog filma Darrena Aronofskog, 'Wrestlera' u kojem glavnu ulogu ima 'zločesti dečko' Mickey Rourke. Scenarist Innarituovih remek-djela ('Babel', '21 gram') Guillermo Arriaga predstavlja svoj dugometražni debi, 'The Burning Plain' sa Charlize Theron i Kim Basinger, a od poznatijih filmaša imamo još i Jonathana Demmea s filmom 'Rachel Getting Married' s Anne Hathaway i Debrom Winger. Od redateljica tu je poznata autorica akcijskih filmova Kathrin Bigelow, koja predstavlja ratni triler 'Hurt Locker', u kojem se u Iraku bore Ralph Fiennes i Guy Pierce. 

Direktor Venecijanskog filmskog festivala Marco Mueller objasnio je da je neki od filmova koji bi inače bili spremni za Mostru, zbog štrajka neće imati premijeru prije prosinca, pa se neće ponoviti prošlogodišnji slučaj kada je polovica filmova u konkurenciji bila američka ili britanska. Svečano otvaranje ipak će pripasti holivudskom spektaklu autorskih filmaša, pa 27. kolovoza Festival počinje s filmom 'Burn After Reading' braće Coen. Film je izvan konkurencije za nagrade, ali ima i casting van konkurencije - Georgea Clooneya i Brada Pitta, koji često glume zajedno.


'Ponyo on Cliff by the Sea', r: Hiyao Miyazaki, trailer

Žiri koji će birati venecijanske nagrade čine redatelj kultnih 'Blues Brothersa' John Landis, hongkonški redatelj Johnnie To ('Izbori'), ruski scenarist, talijanska glumica Valeria Golino, argetinska redateljica Lucrecia Martel i škotski likovni umjetnik Douglas Gordon, poznat Jurij Arabov po filmu o Zidaneu. Iako se spominjalo da će šefica žirija biti Meryl Streep, za predsjednika žirija imenovan je ugledni njemački redatelj Wim Wenders, koji se na Mostri prvi put pojavio 1972., sa svojim prvijencem 'Strah golmana od jedanaesterca', a zatim je 1982. osvojio Zlatnog lava za 'Stanje stvari'.

Nakon SAD-a, najzastupljenije na Festivalu su europske velesile poput Italije ('Pupi Avati Il papà di Giovanna', 'Il seme della discordia'), te Francuske i Njemačke koje su zajednički pripremile nekoliko koprodukcija ('Nuit de chien' Wernera Schroetera). Venecija tradicionalno promovira azijski film, pa Japan ima nekoliko filmova u konkurenciji, među kojima 'Akires to kame'('Ahil i kornjača') Takeshi Kitana, te 2 animirana filma - dvosatni 'The Sky Crawlers' Mamoru Oshiija i 'Ponyo on Cliff by the Sea' kultnog Miyazakija.


Isječak iz rock-opere 'Orfeo 9' koja zatvara ovogodišnji Venecijanski festival.

Od velikih europskih filmaša tu je Barbet Schroeder s filmom 'Inju, la Bête dans l’ombre' ('Inju, the Beast in the Shadows') a od istočnoeuropskih filmova u konkurenciji imamo samo ruski 'Bumažnyj soldat' ('Paper Soldier') Alekseja Germana mlađeg. Izvan konkurencije se prikazuju '35 Rhums' Claire Denis, iranski 'Shirin' Abbasa Kiarostamija s Juliette Binoche, te dokumentarac 'Les Plages d’Agnès' Agnes Varde.

Festival je inače ove godine posvećen egipatskom redatelju Youssefu Chahineu koji je nedavno preminuo. Održat će se i retrospektiva talijanskog filma, a Venecija piogodno završava s domaćim mjuziklom Tita Schipe mlađeg, 'Orfeo 9'. 65. filmski festival u Veneciji ove godine se održava od 27. kolovoza do 6. rujna, a dodatne informacije možete saznati na službenoj stranici ovdje.

Komentari

Nema komentara.