Nova Miyazakijeva animirana bajka - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Nova Miyazakijeva animirana bajka

Nova Miyazakijeva animirana bajka

Nakon princeze Mononoke i male Chihiro, s obale Japanskog mora i iz mašte majstora animacije Hayaoa Miyazakija stiže nam ribica Ponyo.

d.ć.p. 25.04.2008 0 komentara

Nova Miyazakijeva animirana bajka

Ribica u kanti dugo je bila jedina dostupna slika iz novog Miyazakijevog filma 'Ponyo on a Cliff' (Gake no ue no Ponyo) čija je priča u osnovi vrlo jednostavna i pomalo podsjeća na 'Malu sirenu' - ribica Ponyo u igri zaglavi glavu u staklenci. Ne može se osloboditi pa je more izbaci na obalu gdje je pronalazi petogodišnji dječak Sosuke i pomogne joj, a ubrzo se i zaljube jedno u drugo. Zbog toga Ponyo žarko želi postati ljudsko biće.

Vizualni model za lik Sosukea je navodno bio Miyazakijev unuk, a umjetnički izričaj cijelog filma nešto se razlikuje od Miyazakijevih dosadašnjih radova, no još uvijek zadržava prekrasno detaljiziranje karakteristično za velikog majstora.

Miyazaki sa skicama novog projekta

Studio Ghibli, japanski studio animiranog filma pod Miyazakijevim vodstvom, otkriva da će film obrađivati i teme majčinstva i očinstva, te da će se veći dio radnje ove bajke odvijati na moru. Za detaljnije informacije morati ćete se informirati na njihovim službenim stranicama. Inače, morska scenografija inspirirana je Miyazakijevim boravkom na obali Japanskog mora, a da bi se ta atmosfera prenijela na film, neće se koristiti kompjuterski efekti, nego impresionistički nježne pastelne vodene boje - koje stvaraju dojam rukom slikanog dječjeg crteža.

Film bi se 19. srpnja trebao pojaviti u japanskim kinima, a naša nestrpljivost je time veća jer studio Ghibli odbija koristiti standardne marketinške metode poput objavljivanja trailera, podizanja web stranica i distribucije fotografija.


Reportaža japanske televizije o posjetu Studiju Ghibli

Miyazakijev dosad komercijalno najuspješniji film bile su 'Avanture male Chihiro' koje su s 258 milijuna dolara, postavile japanski rekord na kino blagajnama. Osim obilja nagrada (osvojenih 35 plus 18 nominacija), film je bio nominiran i za prestižnog Oskara.

Uza sve ove uspjehe svejedno se mogu čuti šuškanja da se 62-godišnji Miyazaki povlači iz svijeta animacije, te da mu je 'Ponyo' zadnji projekt. Možda zato i mijenja svoj umjetnički izričaj, vraćajući se korijenima, jednostavnom crtežu bez tehnologije, čime proživljava, nadajmo se NE po zadnji put, još jednom svoju animatorsku mladost.

Komentari

Nema komentara.