Zidane, heroj eksperimentalnog filma - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Zidane, heroj eksperimentalnog filma

Zidane, heroj eksperimentalnog filma

Nogomet je zaista najvažnija sporedna stvar na svijetu – inspirira čak i konceptualne umjetnike. Toliko da čak 90 minuta posvećuju besmrtnom Zidanu.

s.p. 02.10.2006 0 komentara

Zidane, heroj eksperimentalnog filma

Redatelji Douglas Gordon i Philippe Parreno nisu baš tipični nogometni fanovi već više ekipa s art festivala. Bave se videom, a Gordon je poznat po projiciranju Hitchcockovog filma 'Psycho' tempom 2 sličice u sekundi ('24-Hour Psycho'). I ovdje eksperimentira s vremenom pa u klasičnom nogometnom i filmskom terminu od 90 minuta prati svog junaka – nogometnu legendu Zinedina Zidana. U travnju 2005. ekipa je u Madridu pratila ligašku utakmicu Real Madrida i Villareala i tako snimala film 'Zidane, a 21st Century Portrait'.

Portret Zidana radilo je 17 filmskih i video kamera koje u realnom vremenu prate svaki Zidanov pokret i gestu, te je za njegove obožavatelje ovo obvezna lektira.

Umjesto s arhivskim snimcima i 'mudrim' komentarima stručnjaka ili izjavama Zidana i drugih igrača (kao u prethodnom filmu o Zidanu - 'Like a Dream'), Zidane je predstavljen samo igrom, s brojnim kamerama koje ga snimaju ne samo u pokretu, skoku i driblingu već i u koncentriranom čekanju, kad prati i koordinira igru. Zidane je toliko u fokusu da, ne samo da se stalno zumiraju njegovo lice ili stopala, već se uopće ne prikazuju važni trenuci poput pucanja penala i slobodnih udaraca. Vrhunci utakmice su Zidanova asistencija za gol Ronalda te – iznenađenje – crveni karton Zidanu zbog prekršaja no jedini komentar cijele utakmice su posebno dizajnirani titlovi sa Zidanovim izjavama koje autori povremeno puštaju.

Zidane, a 21st Century Portrait, Douglas Gordon i Philippe Parreno

Film nalikuje nekom naturalističnom mjuziklu, gdje gledamo igru pokreta uz atmosferičnu glazbu Mogwaija. Osim što koriste rock soundtrack, redatelji čestio isključe sve zvukove i puste samo zvuk udaranja lopte i trčanja igrača, te kontrastiraju tišinu i urlike 80000 navijača. Slika je mračna i zrnata, za što je zaslužan snimatelj Darius Khondji ('Sedam'), a sve montira Herve Schneid ('Amelie'), s kojim je Khondji zajedno radio i na 'Delicatessenu'.

Ipak, neki kritičari primjećuju da sveprisutna kamera ima i svoj kontraefekt, baš kao i u reality showu, Zidane je uhvaćen i u svim banalnostima igre. Kad nema lopte u blizini, igrači šeću u krug i pljuju po terenu, dijalozi su svedeni na kratka dovikivanja i oni koji nisu nogometni fanovi neće baš shvatiti kako je ta igra 'prava umjetnost'.

Film je predstavljen na festivalima u Cannesu i Torontu i kreće i u svjetsku kino distribuciju. S obzirom na popularnost glavnog junaka, ne bi nas trebalo čuditi i ako počnu prikazivati film na najprirodnijoj lokaciji – stadionima, i to onim opremljenim velikim videozidovima, što bi doista bila avangardna lokacija za prikazivanje eksperimentalnog arta, ali i bolja solucija od paljenja bengalki unutar kina.

One koje zanima još, a ne mogu, jadni, više pratiti Zidanove nastupe, upućujemo na službeni francuski site 'Zidane, un portrait du 21st siecle' s brojnim trailerima iz filma.

Komentari

Nema komentara.