Preminuo filmski čarobnjak - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Preminuo filmski čarobnjak

Preminuo filmski čarobnjak

Hollywood se oprostio od Stana Winstona, majstora za filmske efekte čija su metalna čudovišta izgledala kao da su – od krvi i mesa.

s.p. 17.06.2008 1 komentara

Preminuo filmski čarobnjak

U 62. godini života umro je Stan Winston, Oscarom nagrađeni kreator efekata za Terminatore, Aliena, Predatora, dinosaure iz 'Jurskog parka'... Radio je s najvećim redateljima današnjice (Cameron, Burton, Spielberg), a likovi iz velikih SF i akcijskih filmova stvoreni su uz njegovu neizbježnu pomoć. Stvarao je impresivne vizualne efekte i zaradio čak 4 Oscara; 1 za Spielbergov 'Jurski park', 1 za Cameronov 'Aliens', te čak 2 (vizualni efekti i cjelokupna šminka) za kultni 'Terminator 2', također od Camerona.

Iako je planirao biti glumac, odradio je praksu u šminkerskom odjelu Disneya, a 1972. je osnovao svoj vlastiti Stan Winston Studio. Počeo je s radom na televiziji i osvojio Emmyja, a svoje umijeće pokazao je i na igranom filmu. Napravio je zanimljive projekte poput 'Ruke' Olivera Stonea, horora u kojem ruka Michaela Cainea ubija sve oko sebe, a počeo je surađivati i s ondašnjeg majstorom SF i akcije, Johnom Carpenterom. Carpenter i Winston su surađivali na 'Stvoru' iz 1982., kada su kreirali jednu od najstrašnijih vanzemaljskih prijetnji na filmu.


Isječak iz dokumentarca o snimanju 'Terminatora', Stan Winston testira  robota

Pravi proboj za Winstona bio je rad mladog Jamesa Camerona, 'Terminator' koji nije imao ogromni budžet, ali je imao – Winstona. Kiborg iz budućnosti je u par scena znao ostati bez kože i mesa, ali Winston je znao majstorski napraviti metalizirani kostur po kojem će pojava Terminatora ući u povijest.

Iako nije prvi kreirao Aliena, s Cameronom je opet surađivao na 'Aliens', nastavku u kojem je predstavljena i ogromna, zastrašujuća mama aliena koja čuva jajašca svoje opake dječice. Nakon toga radio je film bez Camerona, ali opet sa  Schwarzeneggerom, i to u McTiernanovom klasiku 'Predator'. Opet zastrašujući vanzemaljac, opet borac robotskog izgleda, ali sve je izgledalo životno i uvjerljivo, baš kao što je i trebalo. 


'T2', r: James Cameron, isječak u kojem se dobro vidi Winstonov rad

Winston je radio s još jednim velikim redateljem – Timom Burtonom. Još razbarušeniji nego ostali autori, Burton je zamislio lik 'Edvarda Škarorukog', kojeg bi netko drugi napravio strašnijim ili smiješnijim, ali Winston je znao što se traži. Njegova kreacija omogućila je Johnnyju Deppu da iza sve one šminke i umjetnih kandži izgleda emotivno i ranjivo, kao što je i zamišljeno. Zadovoljni Burton angažirao je Winstona za još jedno remek-djelo, 'Batman se vraća' u kojem glavni negativac izgleda kao – pingvin. Opet je trebalo ispuniti težak zadatak, te je lik Pingvina napravljen dijelom grotesknim i tužnim, ali tako i da izgleda kao pravi negativac – zastrašujuće.

Nakon svih tih uspjeha Winstona je angažirao i jedan od najkomercijalnijih redatelja, Steven Spielberg koji nikad nije štedio na svojim vizijama. Spielberg je želio uvjerljive dinosaure, a Winstonovi dinosauri u 'Jurskom parku' bili su jedna od prekretnica u filmskoj iluziji. Dotad su se stručnjaci za specijalne efekte koristili uglavnom minijaturama i lutkama, no Winston je sve digao na višu razinu. I kiborzi u Spielbergovom 'A.I.' bili su dokaz Winstonovog genija, realistični ljudski izgled kombiniran s detaljima metaliziranih bića.  


Stan Winston i ekipa pričaju kako su stvarali dinosaure u 'Jurskom parku'

Završni Winstonov rad bio je superuspješni 'Iron Man', u kojem Robert Downey Jr. nije izgledao djetinjasto u stripovskom metalnom odijelu, već je djelovao impozantno, kako ga je Winston i napravio. Winstona će na kraju pamtiti prije svega kao velikog majstora filmskih trikova koji je stvarao 'čuda' i bez kompjutera. Sada CGI tehnologija stvara sve efektnije, ali katkad i umjetne iluzije, pa bi sljedeće generacije majstora filmskih efekata trebale puno naučiti iz radova Stana Winstona. 

Komentari
A: DragonRage 18.06.2008 Pogledaj profil

R.I.P.

Bio je brand što se specijalnih efekata tiče...kada je na uvodnoj špici nekog filma pisalo creature by Stan Winston studio, onda se je znalo da će ako ništa drugo u filmu barem to stvorenje biti izvrsno...