Tjedan australskih filmova - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tjedan australskih filmova

Tjedan australskih filmova

'Zemlja klokana' predstavlja 10 najnagrađivanijih filmova i zvijezde poput Heatha Ledgera, Naomi Watts, Erica Bane, Toni Collette, Geoffrya Rusha...

s.p. 23.01.2008 0 komentara

Tjedan australskih filmova

U suradnji s australskom ambasadom, Broadway kina u Zagrebu i Splitu od 24.01 do 30.01.2008. prikazuju ciklus filmova australske produkcije koji su osvojili razne svjetske nagrade. Riječ je uglavnom o dramama, a australska klima dobro pogoduje i vesternima, koji su također vrlo uspješan i autohton žanr. Neki od filmova već su imali DVD premijeru kod nas, ali će filmskoj publici sigurno ipak biti drago na velikom platnu vidjeti Heatha Ledgera u 'Nedu Kellyju' ili Erica Banu u 'Chopperu'. Predstavljamo Vam 10 odabranih filmova, a rasporede projekcija i ostale informacije potražite na sajtu Broadway kina.

'Thunderstruck', r: Darren Ashton, komedija, 2004., 98'
u: Damon Gameau, Stephen Curry, Ryan Johnson
 
Nakon bliskog susreta sa smrću, pet mladića, vatrenih obožavatelja grupe AC/DC, dogovore se da će prvog koji umre sahraniti kraj njihovog idola Bona Scotta. Dvanaest godina kasnije, ovi otpadnici trebaju ispuniti svoje obećanje i tako započinje vožnja kroz Australiju, putovanje puno humora i razotkrivanja.  

'Jindabyne', r: Ray Lawrence, triler, 2006., 123'
u: Chris Haywood, Tatea Reilly, Laura Linney
 
Za vrijeme godišnjeg odmora kojeg provode u ribolovu na jednom osamljenom mjestu u unutrašnjosti, Stewart, Carl, Rocco i Billy pronalaze tijelo djevojke u rijeci. Ipak, ostaju i dalje pecati i prijavljuju pronalazak tek trećeg dana. Ipak taj događaj neće ostati bez posljedica...

Eric Bana kakvog ga nismo navikli gledati

'Chopper', r: Andrew Dominik, biografija/drama, 2000., 94'
u: Eric Bana, Simon Lyndon, David Field
 
Uloga koja je proslavila Erica Banu, koji tumači snagatora zvanog 'Chopper' koji sanja da uđe u legendu kao kriminalac. Kada njegove akcije pođu naopako, završi u strogo čuvanom zatvoru s kaznom od deset godina. Nakon izlaska iz zatvora, ispunjen jadom i krivnjom, upada u psihozu u kojoj se gubi granica između stvarnosti i fikcije. Ponovno optužen, vraća se u zatvor gdje piše preuveličanu priču o svom životu i kriminalu.

'The Catepillar Wish', r: Sandra Sciberras, drama, 2006., 100'
u: Elspeth Ballantyne, Nicholas Bell, Khan Chittenden
 
Usporeno, malo mjesto na obali, zima. Emily, sedamnaestogodišnja školarka koja živi s majkom Susan, nikad nije upoznala oca. Prema pričanju majke on je bio 'bećar' – turist koji je jedno ljeto ušetao u grad i poslije ga nikad nitko nije vidio. Film je priča o običnim ljudima koji nalaze hrabrosti u vjerovanju da mogu promijeniti vlastite živote.

'The Tracker', r: Rolf de Heer, vestern, 2002., 90'
u: David Gulpilil, Gary Sweet, Damon Gameau

U surovoj australskoj unutrašnjosti 1922. godine, aboridžinski vodič (David Gulpilil) vodi tri bijela policajca koji tragaju za crnim bjeguncem. Spektakularni krajolik i nezaboravna glazba određuju ovu jednostavnu priču o nerazumijevanju, mržnji i opstanku.

Odnos prema Aboridžinima česta je tema australskog filma - 'The Tracker'

'Australian Rules', r: Paul Goldman, drama, 2002., 95'
u: Nathan Phillips, Luke Carroll, Lisa Flanagan
 
Jedina dodirna točka dviju odvojenih zajednica, bijelaca i crnaca, u jednom osamljenom ribarskom mjestu južne Australije je australski nogomet (Australian Rules). Iznimke su Gary Black (Nathan Phillips) i Dumby Red (Luke Carroll) – najbolji prijatelji iz različitih sredina. Kada njihov klub osvoji prvenstvo, zanos ne traje dugo. Izbor Dumbyja za najboljeg igrača stvara preduvjete za tragediju.

'Ned Kelly' ('Kellyjeva banda'), r: Gregor Jordan, vestern/drama, 2003., 110'
u: Heath Ledger, Orlando Bloom, Naomi Watts, Geoffrey Rush 
 
Istinita epska priča o odmetništvu i herojstvu, filmska mješavina lirskog izričaja i snažne energije, holivudskog vesterna i australske realnosti 19. stoljeća. Britanske vlasti teroriziraju irske useljenike, a kada Ned Kelly (Heath Ledger) odbrani sestru od napada policajca, postaje odmetnik. Uskoro se odaje pljačkama banaka i kriminalu, pa postaje najtraženiji odmetnik Australije, vrlo omiljen među pukom.

'Look Both Ways', r: Sarah Watt, drama, 2005., 100'
u: William McInnes, Justine Clarke, Anthony Hayes
 
Na putu kući s očevog sprovoda, mlada umjetnica Meryl ugleda čovjeka kojeg je usmrti jureći vlak. Fotoreporter Nick dobija zadatak da obradi nesreću samo nekoliko sati nakon što je doznao da boluje od karcinoma. Andy, novinar koji piše priču, istog dana saznaje da je njegova djevojka Anna trudna. Ovo je priča o zanimljivim životima u vremenu krize.

'Japanska priča' prikazana je u Motovunu 2004.

'Japanese Story', r: Sue Brooks, drama, 
u: Toni Collette, Gotaro Tsunashima, Matthew Dyktynski
 
Sandy Edwards (Toni Collette), mlada, ambiciozna geologinja iz Perta, odlazi na sjever kako bi se, kao vodič, pridružila Hiromitsuu Tachibani (Gotaro Tsunashima) koji tamo odlazi u privatni posjet. Sandy smatra Hiromitsua iritantnim, zahtjevnim i muškim šovinistom. S druge strane, on nju smatra preglasnom, agresivnom i muškobanjastom. Njihovo neprijateljstvo postepeno slabi daljnjim putovanjem u pustinju. Upravo kad shvati koliko je usamljena, on nestaje iz njezinog života.

'Radiance', r: Rachel Perkins, drama, 1998., 83'
u: Rachel Maza, Deborah Mailman, Trisha Morton-Thomas
 
Majčina smrt vraća tri očajne, otuđene kćeri u njihovu trošnu kuću iz djetinjstva, gdje su se prisiljene suočiti s majčinom ostavštinom poluistina, nezavršenih poslova i obiteljskih tajni. 

Komentari

Nema komentara.