Eric Bana

08.08.1968 Melbourne, Australia Eric Banadinovich

Uloga kultnog kriminalca i ubojice 'Choppera' proslavila ga je na australskom, a superjunak 'Hulk' na internacionalnom terenu.

Eric_Bana

Nijemac po majci, Hrvat po ocu, Bana je započeo karijeru 1991. nastupajući kao komičar u lokalnom baru u Melbourneu. Dvije godine kasnije pojavljuje se na TV-u nastupajući u seriji 'Full Frontal' i svom vlastitom komičarskom showu 'The Eric Bana Show Live'. Ne posjeduje nikakvo formalno glumačko obrazovanje.

Prvu filmsku (sporednu) ulogu ostvario je 1997. u 'The Castle'. 2000. se ponovo pojavljuje u TV seriji, ovaj put u 'Something in the Air'. Iste godine, u filmu 'Chopper', premijerno prikazanom na Sundance film festivalu, utjelovljuje Marka Choppera Reada, kultnog kriminalca i ubojicu. Film je izazvao podijeljene reakcije među kritikom i gledateljstvom, ali je Bani donio priznanje za najboljeg glumca od strane Australskog Filmskog Instituta.

Nakon odluke da pokuša ostvariti internacionalnu karijeru, Ridley Scott ga je angažirao u ratnoj drami 'Black Hawk Down' (2001), a 2003. ostvaruje glavnu ulogu u Ang Leejevoj ekranizaciji strip junaka 'Hulka'.

U travnju 2003. započinje s radom na filmu 'Troy', baziranom na epskoj Homerovoj Ilijadi i to u ulozi Hektora, trojanskog princa. Trojanski filmski partneri su mu Brad Pitt i Orlando Bloom, sve ljudi iz gornjeg doma holivudske produkcije - baš gdje se i Bana ovom ulogom svrstao.