Iwo To nikad neće biti Iwo Jima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Iwo To nikad neće biti Iwo Jima

Iwo To nikad neće biti Iwo Jima

Nakon što je Eastwood u svojim filmovima cijelom svijetu pokazao mjesto mitskog poraza Japanaca, Iwojimanci odlučili vratiti staro ime otoku.  

s.p. 21.06.2007 0 komentara

Iwo To nikad neće biti Iwo Jima

Japan je i službeno promijenio ime otoka Iwo Jima, poznatog po jednoj od najkrvavijih bitaka Drugog svjetskog rata, nakon što su bivši stanovnici zatražili povratak starog imena. Staro ime, Iwo To, na japanskom znači isto kao i Iwo Jima – Otok sumpora. Japanski zemljopisni institut objavio je u ponedjeljak promjenu imena, koja će 1. rujna biti unesena i u zemljovide. 

Prije rata, vulkanski otok Iwo To imao je oko 1000 civilnih stanovnika, koji su evakuirani za vrijeme rata. Neki japanski časnici koji su došli utvrditi se na otoku, greškom su ga nazvali Iwo Jima, i to ime je ostalo. Poslije rata civilima nije dopušten povratak, a otok su koristili američki i japanski vojnici, koji su koristili novo ime. Amerikanci su okupirali otok i vratili ga pod japansku vlast tek 1968., a i sada ga koriste za obuku pilota, dok su jedini stanovnici 400 japanskih vojnika. 

U ožuku, nakon  premijere Eastwoodovih filmova 'Pisma s Iwo Jime' i 'Zastave naših očeva', bivši stanovnici su bili sretni što je njihov Iwo To opet u središtu pažnje, ali i tužni što se njihovo mjesto spominje pod drugim imenom.  Stanovnici i njihovi potomci pokrenuli su peticiju središnjoj vladi kojom su zatražili povratak originalnog imena, i uspjeli. 

Eastwoodovi filmovi podsjetili su svijet na borbu 100.000 američkih vojnika koji su se iskrcali na otok kojeg je iz tunela i rovova branilo 22.000 Japanaca. Poginulo je oko 7000 Amerikanaca, a na vječna lovišta preselio se čak 21.000 Japanaca. Stoga je i ime Iwo Jima ostalo u kolektivnoj memoriji oba naroda, a film je samo osvježio bolna sjećanja, ali i potaknuo pomirenje bivših zaraćenih nacija.

Komentari

Nema komentara.