Velika Jabuka objavila rat piratima - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Velika Jabuka objavila rat piratima

Velika Jabuka objavila rat piratima

Čak 40 posto krišom snimljenih kopija filmova u Americi potječe iz njujorških kina, a odsad će pirate u tom gradu čekati i zatvorska kazna do 6 mjeseci.

p.h. 13.04.2007 1 komentara

Velika Jabuka objavila rat piratima

Prema MPAA, krađa filmova, ili popularnije – piratska aktivnost stajala je američke filmske studije 6 milijardi $ u 2005., a više od 90 posto ukradenih filmova ukradeno je tajnim snimanjem u kinima, te prodajom istih na ulici ili njihovim postavljanjem na internet, ponekad tek nekoliko sati nakon premijere.

Premda se američka i svjetska filmska industrija već godinama bore protiv ilegalnih praksi raznim sredstvima – od 'torbica trailera', besmislenih kampanji, labradora na aerodromima, novo otkriće moglo bi dovesti do znatnijeg pomaka u suzbijanju piraterije. Naime, najveće središte piratske industrije je Scorsesejev i Allenov filmski grad - New York, a cca. 40 posto filmova koje je pokradeno u Americi potječe upravo iz tog grada, javlja Hollywood Reporter

Zbog toga će tajno snimanje filmova u newyorškim kinima odsad biti smatrano ne samo prekršajem, već će pirate s kamerama uskoro čekati i zatvorska kazna. Dosad su pirati s kamerama bili kažnjavani s 250$ kazne, a odsad će, kaže predstvanica gradskog vijeća NY-a Christine Quinn, biti kažnjavani s 5000$ i boravkom u zatvoru u trajanju do 6 mjeseci.

Gradonačelnik Michael Bloomberg podržava akciju, a njegova administracija pokušava problem riješiti i na još nekoliko razina. Prošle jeseni najavio je akciju zakonskih mjera koje će biti poduzete protiv vlasnika zgrada u kojima se piratske kopija raspačavaju i prodaju, te niz edukacijskih programa koji bi trebali ljude podučiti o štetnosti piratskog djelovanja, nadajmo se, učinkovitijih od 'torbica trailera'.

NASLOVNA/ Manhattan, r. W. Allen

Komentari
A: spielberg 14.04.2007 Pogledaj profil

"posto krišom snimljenih kopija"

Krišom? Možda u Beogradu. U ovoj zemlji kažemo "kradom".