Njemu štikla, za Nju brk!? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Njemu štikla, za Nju brk!?

Njemu štikla, za Nju brk!?

Travolta nosi grudnjak, Cate Blanchett, Julianne Moore i Charlotte Gainsbourg glume Boba Dylana... Nevolje s rodom ili neotkriveni glumački potencijal?

p.h. 18.09.2006 0 komentara

Njemu štikla, za Nju brk!?

John Travolta je svoju campy ladicu punio u 70tima i 80tima demonstrirajući koliko je klizan i lakog koraka kao Danny Zuko u 'Briljantinu' i Tony Manero u 'Groznici subotnje večeri'. Kako svaki pjevačko-plesni potencijal jednom dođe na naplatu, producenti predstojećeg remakea mjuzikla 'Hairspray' Johna Watersa odlučili su ga uposliti za ulogu punačke baltimorske kućanice Edne Turnblad. U Watersovom originalu, Ednu glumi Divine a.k.a Glen Milstead, apsolutna i, na žalost, pokojna majka svih drag queenova, iliti muškaraca koji u zabavljačke svrhe oblače žensku odjeću, pa je na Travoltina leđa pao doista težak teret.


Hairspray, John Waters

Slično poigravanje s rodom, kao što smo nedavno primijetili, koristi i Todd Haynes u biografiji Boba Dylana 'I'm Not There', gdje Dylana, uz Cate Blanchett, glume Charlotte Gainsbourg i Julianne Moore, ali i Heath Ledger, Richard Gere i Christian Bale.

Dreganje, travestija, preoblačenje i ostali podtipovi cross dressinga na filmu nisu nikakva rijetkost, no različite su njihove upotrebe, kako u pojedinim žanrovima, tako i unutar same filmske priče. Ipak, začudni slučajevi u kojima ženska mainstream glumica mrtva-hladna glumi muški lik, a holivudski macho kapitalac ženu, bez da za to postoji motivacija unutar same priče dosad su na filmu, za razliku od kazališta ili cabareta, bili velika rijetkost.

Pioniri filmskog presvlačenja u komične svrhe bili su Jack Lemmon i Tony Curtis u legendarnoj komediji Billya Wildera 'Neki to vole vruće' iz 1959. koju je American Film Institute proglasio najsmješnijim filmom svih vremena. Joe (Curtis) i Jerry (Lemmon) bježe od mafije, pa se preoblače u žene kako bi dobili posao u ženskom orkestru. Joe postaje Josephine, a Lemmon Daphne. Nevolje počinju kad im obojici za oko zapne lijepa sviračica ukulela 'Sugar' Kane (Marilyn Monroe). Iako je film trebao biti u boji, snimljen je u crno bijeloj tehnici jer su Lemmon i Curtis s debelim nanosima šminke i zelenkastih lica izgledali previše nakaradno za tadašnji Hollywood.

Osim gorenavedenog dvojca, dlakavim i kvrgavim nogama u bež najlonkama oduševljavali su i Monty Phytonovci. Cleese, Idle, Chapman, Gilliam i ekipa tako dobiven rodni križanac nazivali su 'Pepper Pot', po posudi za papar, jer su smatrali da engleske kućanice iz niže srednje klase nakon određene dobi poprimaju oblik paprenke, što je Cleese kasnije i detaljno elaborirao u showu 'How To Irritate People'. 'Posude' su glumili sami, dok su za scene kao što je ona u 'Monty Phyton: Smisao života' u kojoj horda bujnih playmateica naganja Cleesea do ruba litice angažirali 'prave' žene. U 'Life Of Brian' išli su tako daleko da jedan od njih glumi muškarca koji glumi ženu koja glumi muškarca. Pregača, kuhača i iritantni falseto, posebno su dobro stajale Ericu Idleu, pa je on odigrao najviše 'paprenki'.


Monty Phyton: Most Awful Family In Britain

Navlačenje bapskih bež najlonki, špic grudnjaka i košulja cvjetnih uzoraka u određenom periodu nije bilo strano ni Dustinu Hoffmanu koji se kao nezaposleni glumac Michael Dorsey u filmu 'Tootsie' Sidneya Pollacka iz 1982. preoblači u sredovječnu babu ne bi li dobio ulogu u sapunici. Kasnije se zaljubi u producenticu i veže se uz njenu djecu... Znate već. Iako prvotno nije bilo zamišljeno da govori južnjačkim naglaskom, Hoffman se za to odlučio jer je to bio jedini način da priča u povišenom tonu.

Isti razlozi, nezaposlenost i besparica natjerali su i sopranisticu Victoriu Grant (Julie Andrews) da se preobuče u Victora Grezhinskog, oponašatelja ženskog glasa u hit mjuziklu 'Victor/ Victoria' Blakea Edwardsa iz 1982, remakeu istoimenog njemačkog mjuzikla Reinholda Shunzela iz 1933. Victoria kao Victor u pariškom kabareu ostvari velik uspjeh, no ubrzo čikaški gangster King Marchard počne prema njemu gajiti naklonost, a njegov macho tjelohranitelj 'pada' na Victorovog gej prijatelja Todda, pa sve završi nevjerojatnim raspletom. Edwards je kasnije priznao da se pred sam kraj snimanja preplašio i promijenio završetak filma: U originalnoj verziji Marchard priznaje Victoru da se zaljubio u njega prije no što sazna da je ovaj zapravo žena-dakle zbog ljubavi mijenja seksualnu orijentaciju.

Žene se rjeđe preoblače u muškarce, a njihovo preoblačenje gotovo nikad nema efekt komedije, već je najčešće u službi drame. Jedno od prvih ženskih cross dressinga bilo je preoblačenje muškoj odjeći sklone Marlene Dietrich u 'Moroccu' Josefa von Sternberga iz 1930. u kojem Dietrich kao kabaretska zabavljačica Amy Jolly odjevena u frak i s cilindrom na glavi odbija buket zadivljenog gosta (Gary Cooper) i potom udjeljuje njegovoj pratilji 'filmski' poljubac. Madam Dietrich je sama osmislila scenu, a kad su je kasnije cenzori htjeli izrezati, uspješno ih je spriječila.

Nevjerojatno, ali i uvijek ženstvena Barbra Streisand se okušala u disciplini filmskog cross dressinga u ekranizaciji romana Briana Singera 'Yentl, the Yeshiva Boy' u kojoj Barbra glumi mladu Židovku koja se želi školovati za rabina, pa se preoblači u židovskog mladića.


Yentl, the Yeshiva Boy, r. Barbra Streisand

I Robin Williams se 1998. u filmu 'Miss Doubtfire' presvlači u postariju dadilju Euphegeniu Doubtfire kako bi, nakon mučnog razvoda mogao više vremena provoditi sa svojom djecom, no obrazac je već izlizan, pa Williams ne uspijeva polučiti jednak efekt komičnog kao što su ga proizveli Lemmon i Curtis ili Hoffman.

Naravno, posve je drugačija situacija s filmovima u kojima se trans-rodni likovi i transvestiti pojavljuju kao likovi unutar filmske priče, kao što je slučaj s Almodovarovim filmom 'Sve o mojoj majci' ili kao sastavni dio underground dekora, kao što je slučaj u njegovom 'Lošem odgoju' ili 'Visokim potpeticama', ili pak kao glavni likovi, kao u 'Hedwig and the Angry Inch' Johna Camerona Mitchella u kojem Mitchell glumi Hedwig, transseksualnu punk rockericu iz Berlina koja odlazi u SAD pronaći 'bivšeg' koji joj je pokrao pjesme.

Ne smijemo zaboraviti ni Oscarom nagrađenu Hilary Swank koja je u filmu 'Dečki ne plaču' glumila Brandona Teenu, niti Neil Jordanova 'Plačljiva igra' o ljubavnoj vezi britanskog vojnika Judya (Forrest Whitaker) i transseksualne frizerke Dil koju glumi transrodni Jaye Davidson koji je za tu ulogu također bio nominiran za Oscara. No sad smo već ušli u zonu rodne zbunjenosti koja zasad premašuje granice hrvatskog jezika, pa tu temu ostavljamo za neki od predstojećih tekstova.

Komentari

Nema komentara.