Priprema se reciklaža Watersovog Hairspraya - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Priprema se reciklaža Watersovog Hairspraya

Priprema se reciklaža Watersovog Hairspraya

Watersov kultni 'Hairspray', nakon megauspješne reciklaže na daskama Broadwaya i 16 godina nakon originala, doživjet će svoje ponovno filmsko rođenje.

05.03.2004 0 komentara

Priprema se reciklaža Watersovog Hairspraya

Ricki Lake (ona prije talk-show karijere), Sonny Bono, Ruth Brown, Debbie Harry, Jerry Stiller, Coleen Fitzpatrick, Pia Zadora i Michael St. Gerard čine famoznu ekipu John Watersovog kultnog, niskobudžetnog filma iz 1988. godine, 'Hairspray' (naslovna fotografija prikazuje vrlo rijedak poster za francusko tržište). Za one koji su premladi ili jednostavno ne znaju o čemu se radi, ukratko: godina je 1962., gradić Baltimore (naravno).

Program pod imenom 'The Corny Collins Show' centar je svijeta i predmet fantazije za svu mladež u gradu, a okuplja vrsne plesače posebnog, živopisnog imagea, kose natapirane i izlakirane do besvijesti. Osim što su glavne face u gradu, sjede i u kvazidemokratskom odboru koji odlučuje koga od mnoštva djece primiti na svojoj redovnoj audiciji.  

Tracy (Ricki Lake) samo je jedna od djece koja želi pod svaku cijenu biti primljena u show, fenomenalno pleše i debela je, Amber (Colleen Fitzpatrick) loše pleše, ali nije debela. Tracy ima apsolutnu podršku svojih roditelja (Divine i Jerry Stiller), ali će je Amber uz pomoć ambicioznih mame i tate (Sonny Bono i Debbie Harry) pokušati na sve načine zaustaviti.

Hairspray, 1988

Priča je pomalo naivna, ali isto toliko poučna, likovi su genijalni, a Watersov smisao za humor i estetiku, kruna su cijelom djelu.

Originalni scenarij iz 1988. poslužio je kao predložak za postavljanje mjuzikla 'Hairspray' na daske Broadwaya u kolovozu 2002. godine. Glazbeni su dio posla odradili Marc Shaiman i Scott Wittman, a u glavnim su ulogama nastupili Harvey Fierstein (debitirao na stageu u Warholovoj 'Pork') i Marisa Jaret Winokur. Mjuzikl je prošle godine osvojio devet prestižnih nagrada Tony i to u najcjenjenijim kategorijama među kojima je ona za najbolji mjuzikl, najboljeg glumca, glumicu, redatelja, scenarij i glazbu. Predstava se izvela 644 puta i zaradila preko 76 milijuna $, do sada.

Niskobudžetno je djelce postala prava zlatna koka. Ako je tako dobro prošlo na stageu, na filmu bi mogla još i bolje, jer, nije tajna, lakše je distribuirati film, nego seliti predstavu. Brooksovi 'Producenti' slijede istu liniju - ne mogu disati pod teretom svih Tonyja koje su pokupili, a niti zarada nije zanemariva. Osim što se predstava sada seli s Broadwya na daske londonskog West Enda i sve ostale slavne daske svijeta, u planu je i filmsko uprizorenje u kojem će glavne uloge reprizirati Nathan Lane i Matthew Broderick, a pridružit će im se i Nicole Kidman. Sve pod parolom: osvojit ćemo cijeli svijet! 

John Waters na premijeri 'Hairspraya' u Baltimoreu

New Line Cinema i njihov ogranak Fine Line distribuirali su većinu Watersovih filmova, počevši s 'Pink Flamingosima', redateljevim prvim ostvarenjem koje je doživjelo kino distribuciju, pa preko 'Female Trouble', 'Desperate Living', 'Poyester', Hairspray' do 'Peckera'. Watersov novi uradak, koji je u postprodukciji i o kojem smo već pisali, 'A Dirty Shame', također će se dilati pod njihovom paskom, pa nije ništa novoga to što će dirigirati stvaranjem 'Hairspray' remakea.

Glavni i odgovorni u New Lineu; Robert Shaye i Michael Lynne, najavili su remake 'Hairspraya' kao svoj prioritetni posao koji bi svjetlo dana trebao ugledati 2006. godine. Odluka o redatelju naredni je korak, a što se tiče glavnih glumaca, kao i kod 'Producenata', nije isključena mogućnost da Harvey Fierstein i Marisa Jaret Winokur repriziraju. Očekuje se participacija i samog John Watersa koji je surađivao i na Broadwayskoj produkciji i to u ulozi konzultanta.

Skeptična ili ne, pitanje je sad?

Komentari

Nema komentara.