Emire nemire! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Emire nemire!

Emire nemire!

Emir Kusturica na sudu u Podgorici osvjetlao si je obraz i isposlovao odluku po kojoj su izjave o njegovoj navodnoj podršci Miloševićevom režimu kleveta.

m.n. 17.11.2004 0 komentara

Emire nemire!

Vjerojatno su vam poznate optužbe koje prate lik i djelo susjeda nam i zaista svjetski cijenjenog filmaša Emira Kusturice. Naravno, radi se o insinuacijama da je podržavao bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića. Takve bi političke etikete većini prosvijećenih i iole liberalnih bile nadasve (pa i smrtno) uvredljive.

Bez upuštanja u ocjene da li Zlatnom palmom ovjenčan Kusturica pripada ili ne toj (ne)razboritoj grupaciji, činjenica je da je on takvim navodima bio i više nego uvrijeđen. Najbolja ilustracija je sudska tužba protiv Andreja Nikolaidisa, književnika i kolumnista crnogorskog tjednika Monitor koju je slavni redatelj dobio.

Crnogorac mu treba iskeširati za ove prostore nemalih pet tisuća eura ili odslužiti kaznu od najviše šest mjeseci, jer je, možemo si dozvoliti barem epitet, ekscentričnom Kusturici prišio naslov 'Medijska zvijezda Miloševićeve ratne mašinerije'. Uz ovakovu sočnu krilaticu izjavio je Nikolaidis i da je dotični 'svojim umjetničkim trudom pružao Miloševiću alibi za svakog ubijenog muslimana koji nije želio priznati da je pravoslavni kršćanin'.

U obrazloženju presude stoji da je nakon analize cijelog teksta navedenog autora utvrđeno da se ne radi o objektivnom i istinitom izvještavanju nego da je tekst usmjeren na omalovažavanje (iako još nismo čuli za kolumnu koja je objektivna). Bilo kako bilo, sud je procijenio da se radi o kleveti i da su redateljevo ime i ugled pretrpjeli određene štete.

Nikolaidis je najavio žalbu, te opet žučno dodao da nije njegova izjava naštetila srpskom filmskom magnatu, nego je to, prema njegovom mišljenju, bilo ponašanje velikog Emira tijekom rata u Bosni. Naime, Kusturica koji je rođen u Sarajevu napustio je svoju rodnu Bosnu netom prije izbijanja sukoba te je utočište potražio u susjednoj Srbiji, gdje je Milošević čak financirao njegove filmove, a trenutno se nalazi u upravnom odboru Radio Televizije Srbije, nekadašnje Miloševićeve glasnogovornice.

Komentari

Nema komentara.