Mel Gibson

03.01.1956 Peekskill, New York, USA Mel Columcille Gerard Gibson

'Hrabro srce', koje mu je donijelo Oscare za najboljeg redatelja i film 1996. godine, bilo je apsolutni vrhunac njegove karijere. 2004. je stigla 'Pasija'. I ništa više nije kao prije.

Mel_Gibson

Mel Gibson je unuk australske operne pjevačice koja je doselila u SAD prije rođenja malog Mela. Sudbina će htjeti da se dječak vrati Down Under u dobi od dvanaest godina. Njegov otac, zaposlen na željeznici, nakon teže ozljede na radnom mjestu dobio je određenu financijsku odštetu koju je iskoristio kako bi se s obitelji vratio u domovinu.

Tu je započeo svoju, kasnije će se pokazati, veliku karijeru. Studirao je na Nacionalnom institutu dramskih umjetnosti, te je kao student debitirao u trileru 'Summer City' 1976. godine. Prvo filmsko iskustvo nije mu donijelo slavu, ali ga je zato pripremilo za velike uspjehe koji će uslijediti.

Godina 1979. označila je veliki boom u karijeri mladog glumca. Sve je započelo ulogom retardiranog mladića u romantičnoj drami 'Tim'. Gibson se izvrsno snašao u vrlo zahtjevnoj ulozi za koju je dobio i veliko priznanje, osvojivši australski ekvivalent Oscaru. Taj mu je uspjeh donio glavnu ulogu u filmu ceste B produkcije, naslovu koji je ovog, izvan Australije anonimnog glumca lansirao u zvijezde. Riječ je naravno o 'Mad Maxu' u kojem glumi policajca osvetnika za što je dobio i prvi značajniji honorar, za današnje prilike smiješnih $15 000.

Film je postigao ogroman uspjeh ne samo u Australiji, već i u SAD-u i ostatku svijeta zaradivši preko $100 millijuna višestruko nadmašivši sva očekivanja. Mladom Gibsonu u času su se otvorila sva vrata, što je on i više nego dobro iskoristio. Ubrzo je usljedio uspješni nastavak, 'Mad Max: The Road Warrior' koji je pokazao kako veliki uspjeh prvog filma nije bio slučajan.

Gibson je nakon toga surađivao sa sunarodnjakom, australskim redateljem Peterom Weirom s kojim je snimio dva filma uzastopno. U ratnoj drami 'Gallipoli' (1981) nastupio je u ulozi mladog vojnika, a u romantičnoj drami 'Year of Living Dangerously' (1983) kao mladi novinar na vrućem zadatku na kojem surađuje sa Sigourney Weaver. Godine 1984. pojavio se uz Anthonya Hopkinsa u 'The Bountyu', odigravši ulogu koju su prije njega glumili Crark Gable i Marlon Brando.

Uživao je svjetsku slavu, ali ga je smetala etiketa ljepuškastog mladića stvorenog samo za akcijske filmove. Iako je snimio još jedan nastavak Mad Maxa, 'Beyond Thunderdome' (1985) i akcijski 'Tequila Sunrise' (1984) izvrsno se snašao i u zahtjevnijih ulogama. Prije svega, riječ je o romantičnoj drami 'Mrs. Soffel' (1984) s Diane Keaton, te o filmu 'Hamlet' (1990) u kojem glumi istoimenog, neodlučnog danskog kraljevića.

Dokazavši se u nešto drugačijim filmovima, Gibson se prepun samopouzdanja vratio žanru koji ga je proslavio. Kraj osamdesetih i početak devedesetih karijeru mu je obilježila nadasve uspješna trilogija akcijskih komedija 'Lethal Weapon' u kojima s Dannyem Gloverom čini jedno od poznatijih partnerstava u buddy-buddy filmovima.

Možda i najplodnije razdoblje glumčeve karijere započelo je dirljivom dramom 'Forever Young' (1992) u kojem je odglumio jednu od zapaženijih uloga. 1993. debitirao je kao režiser u 'The Man Without A Face' u kojem se pojavljuje i ispred kamere. Godinu dana kasnije uslijedio je vrlo dobri 'Maverick' u kojem opet pokazuje svoju humorističnu stranu.

Vrhunac karijere ovog režisera/glumca nedvojbeno je 1995. godina kada je režirao i nastupio u glavnoj ulozi povijesnog, epskog spektakla 'Bravehart' s kojim je osvojio čak pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Okušao se i za mikrofonom posudivši glas animiranom 'Pocahontasu' (1995) te pijetlu u glinenom 'Chicken Runu' (2000). Braveheartovsku ulogu ponovio je u 'Patriotu' (2000) da bi se dvije godine kasnije ponovno okušao u ratnoj drami, 'We Were Soldiers'. U nadnaravnom trileru 'The Signs', redatelja u usponu M. Night Shyamalana, ponovno je pokazao svu raskoš svog talenta.

Možda i najveći izazov karijere ovog oca šestero djece jest njegov posljednji projekt, 'The Passion of the Christ', priča o posljednjih dvanaest sati života Isusa Krista. I sam fanatično vjeruje u Boga, a glumci u filmu su i u privatnom životu veliki vjernici.