Ljubav osvojila Cannes - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ljubav osvojila Cannes

Ljubav osvojila Cannes

Zlatnu palmu dobio je Michael Haneke za 'Amour', a nagrađeni su i Matteo Garrone, Ken Loach, Carlos Reygadas i Cristian Mungiu.

s.p. 28.05.2012 0 komentara

Ljubav osvojila Cannes

Nakon 'Bijele vrpce', Michael Haneke dobio je još jednu Zlatnu palmu, i to za film 'Ljubav' ('Amour'). Kada je predsjednik žirija Nanni Moretti proglasio pobjednika 65. Cannesa, na pozornicu su izašli redatelj Haneke i dvoje glavnih glumaca, Jean-Louis Trintignant i Emmanuelle Riva, koji su prema mišljenju kritike zajedno napravili 'potresno remek-djelo'. 'Reality' Mattea Garronea osvojio je Grand Prix, a nagradu žirija dobio je Ken Loach za komediju 'The Angels' Share'.


'Amour', trailer.

Nagrada za najboljeg redatelja otišla je Carlosu Reygadasu za njegov nadrealistički 'Post Tenebras Lux', a Rumunj Cristian Mungiu dobio je scenarističku nagradu za 'Beyond the Hills'('Au-dela des collines'). Glumačke nagrade otišle su Madsu Mikkelsonu za ulogu odgojitelja u vrtiću kojeg u filmu 'The Hunt'('La Chasse') optuže za zlostavljanje djece, te Cristini Flutur i Cosmini Stratan za ulogu posvađanih prijateljica u drami 'Beyond the Hills'. Nagrada za najboljeg debitantskog filmaša otišla je Benhu Zeitlinu za 'Beasts of the Southern Wild'.

Treba spomenuti i da je jedna sporedna nagrada otišla njemačko-hrvatsko-bugarskoj koprodukciji, dokumentarnom filmu 'Posljednja ambulantna kola Sofije'. Ovaj film bugarskog redatelja Iliana Meteva osvojio je France 4 Visionary Award, a dodjela nagrada održana je na završnoj večeri Tjedna kritike u četvrtak, 24. svibnja. Posebnu nagradu žirija u sekciji Izvjestan pogled dobila je Aida Begić za film 'Djeca' u kojem jednu od uloga tumači i naš Bojan Navojec.


'Posljednja ambulantna kola Sofije', trailer.

Ceremoniju dodjele vodila je zvijezda 'Umjetnika' Berenice Bejo, a u glavnom žiriju su se, osim Morettija, nalazili još i redatelji Alexander Payne, Andrea Arnold, Hiam Abbass i Raoul Peck, glumci Ewan McGregor, Diane Kruger i Emmanuelle Devos te modni dizajner Jean Paul Gaultier. Zanimljivo je da je predsjednik žirija Moretti priznao da nijedna nagrada nije dodjeljena jednoglasno, a naglasio je da je žiri bio najviše podijeljen oko filmova Leosa Caraxa, Ulricha Seidla i Carlosa Reygadasa. Detaljnije informacije o svim nagrađenima potražite na službenim stranicama 65. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu.

+++++++++++++++++++

Zasad je potvrđeno da će u hrvatskim kinima igrati pobjednički 'Amour', 'Killing Them Softly', 'Cosmopolis', 'Lawless', 'The Paperboy', 'Moonrise Kingdom', 'Beyond the Hills', 'The Hunt', te još nekoliko filmova s Cannesa koji će premijerno biti prikazani na reviji Filmomanija koja će se održati u rujnu.

Komentari

Nema komentara.