Cannes 2012. - smijeh i suze - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Cannes 2012. - smijeh i suze

Cannes 2012. - smijeh i suze

Wes Anderson je smiješan i osjećajan, Haneke potvrđuje da je klasik, a Xavier Dolan postaje ozbiljan.

s.p. 21.05.2012 0 komentara

 Cannes 2012. - smijeh i suze

Počeo je 65. Cannes, pa smo skupili recenzije domaćih i stranih kritičara koji su pogledali filmove uglednih i hvaljenih redatelja:

'Moonrise Kingdom'
Film otvaranja proglašen je 'predivnim i smiješnim filmom o tuzi i žalosti' u kojem je redatelj Wes Anderson pokazao da uz raskošne detalje može pokazati i duboke osjećaje.

'Amour'

Jurica Pavičić (Jutarnji list) hvali ovaj Hanekeov film u kojem je njegovanje bolesne žene prikazano 'bez ikakva kićenja i ornamentiranja', te naglašava da je film prikazan 'u dugim, smirenim kadrovima koji izvlače najviše iz dvoje senzacionalnih glumaca'. Zaključuje da ovaj film 'potvrđuje da je Haneke veliki klasik, bolji i od onog s kojim ga često uspoređuju: Ingmara Bergmana.'

'Beyond the Hills'
Novom filmu hvaljenog rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua kritičar Dragan Rubeša (Novi List) zamjera da je priča o egzorcizmu u kojem se 'lezbijstvo tretira kao generator frustracija, ludila i neminovne smrti', no Pavičić smatara da je to 'dobar film koji, međutim, pomalo 'visi' posljednjih pola sata.'

'Lawless'

Nakon 'Uvjeta predaje', nastavlja se suradnja redatelja Johna Hillcoata i scenarista i glazbenika Nicka Cavea. Kritičar Indiewirea proglašava film vrlo zabavnim i hvali sjajan casting (Tom Hardy, Guy Pearce, Mia Wasikowska, Jessica Chastain), ali se žali da film nema dubinu i poetičnost prijašnjih Hillcoatovih filmova.

'Laurence Anyways'
Xavier Dolar je redovni gost Cannesa (i Zagreb Film Festivala!), a ovo je njegov najozbiljniji rad u kojem se najmanje pojavljuje kao glumac. Kritičari se slažu da pretenciozni Dolan radi filmove s dosta nedostataka, no i s puno stila, a u ovom angažiranom filmu je htio puno pokazati pa traje - gotovo tri sata!

'Paradies: Liebe'
Urlich Seidl voli razotkrivati zapadnjačko licemjerje i seksualni turizam, a u ovom filmu bavi se turisticama koje putuju u Afriku da nabave mlade ljubavnike. Dio kritičara zamjera Seidlu da nije otkrio ni pokazao ništa novo, no ostali recenzenti hvale redatelja kojeg proglašavaju 'impresivnim vizualnim stilistom'.

Komentari

Nema komentara.