Dan nakon nominacija za Oscara... - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dan nakon nominacija za Oscara...

Dan nakon nominacija za Oscara...

Akademija više cijeni Kralja nego Facebook, sjetila se 'Čovjeka zvanog Hrabrost', ali je zaboravila Christophera Nolana.

s.p. 26.01.2011 0 komentara

Dan nakon nominacija za Oscara...

Objavljene su nominacije za Oscara 2011., a glavna vijest je da 'Kraljev govor' dostiže 'Društvenu mrežu' u šansama za glavne nagrade. Iako 'Mreža' ima brojne kritičarske i strukovne nagrade, izgleda da je cinični 'film o Facebooku' manje privlačan starijim članovima Akademije, osobito u usporedbi s romantiziranim 'Kraljevim govorom'. 'Kralj' je tipični film za Oscara - britanska kostimirana povijesna priča je ujedno i priča o velikom čovjeku s malom manom koji uz pomoć stručnjaka i prijatelja pobjeđuje svoj nedostatak i ostvaruje američki...pardon, britanski san o uspjehu. Uloga budućeg kralja s govornom manom gotovo sigurno će donijeti Firthu i Oscara, a iako mračni i uznemirujući 'Crni labud' nema šanse za glavnog Oscara, fizički zahtjevna uloga balerine vjerojatno će donijeti zlatni kipić Natalie Portman.

Veliko iznenađenje je 'Čovjek zvan Hrabrost' koji je osvojio čak 10 nominacija, a na Zlatnim globusima i ostalim nagradama film je bio praktički zaboravljen! Što reći - stariji članovi Akademije vjerojatno cijene 'pravi američki žanr - vestern', pa se filmu vjerojatno smiješi i jedan od sporednih Oscara. Najveći previd na nominacijama je vjerojatno izostanak Christophera Nolana s liste najboljih redatelja. OK, 'Početak' je dobio 8 nominacija, ali tko je zaslužan za izradu tako zahtjevnog filma ako ne redatelj Nolan? Veći broj nominacija za najbolji film pomogla je trileru '127 sati' da uđe na listu 10 najboljih, a na toj listi je zasluženo i nezavisni triler 'Zimska kost' kojeg smo mogli vidjeti na ZFF-u.


'Čovjek zvan Hrabrost', trailer.

Kritičari zamjeraju Akademiji da je u glumačkim nominacijama izostavila Leslie Manvill ('Još jedna godina'), Ryana Goslinga ('Blue Valentine'), te Andrewa Garfielda i Justina Timberlakea ('Društvena mreža'), no treba naglasiti da su prepoznate odlične glumice u 'Boksaču' (Melissa Leo i Amy Adams), a Akademija je dala Javieru Bardemu glumačku nominaciju za jedan neamerički film - 'Biutiful'.

Stigle su i prve reakcije od nominiranih. Producent Scott Rudin ima čak dva djela nominirana za najbolji film - 'Društvenu mrežu' i 'Čovjeka zvanog Hrabrost', a najavio je da će proslaviti eventualnog Oscara 'povratkom na posao'. Colin Firth proslavio je nominaciju uz šampanjac i društvo prijatelja, a njegov kolega iz filma Geoffrey Rush izjavio je da je uzbuđen i počašćen kao što je to bio i njegov lik kojem je posao govorne terapije procvjetao nakon što ga je posjetio budući kralj. Vjerojatno je najveće slavlje imao Javier Bardem koji je na dan nominacija dobio svoju prvu bebu, pa njemu, ženi Penelope i svim nominiranima za Oscara od srca - čestitamo!

Komentari

Nema komentara.