8. ZFF - kao da ga više nema - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      8. ZFF - kao da ga više nema

8. ZFF - kao da ga više nema

Na kraju ZFF-a imali smo tužne ženske priče - sirotice iz Britanije i Amerike, Bosanku u logoru i Austrijanku zaljubljenu u tipa koji misli samo na pljačke i trčanje.

Siniša Paić 25.10.2010 1 komentara

8. ZFF - kao da ga više nema

Završio je još jedan Zagreb Film Festival kojeg ćemo pamtiti po velikim filmovima i velikim gužvama. Za gužve je dijelom zaslužno i seljenje iz prostora Studentskog centra, a manji broj dvorana i sjedala rezultirao je i problemima u organizaciji, pa se nadamo da će ZFF, ZagrebDox i ostali festivali naći zajednički jezik s upravom SC-a i vratiti se u svoje tradicionalno okupljalište. Nedavno je obnovljen kinoprojektor kina SC-a, a znamo i da su glavna festivalska publika studenti, pa bi svima dobro došao povratak na kultno mjesto. Vratimo se filmovima: završni dio festivala ponudio je odlične radove, a usprkos mojim sumnjama žiri je ipak nagradio jedan pravi žanrovski film, na čemu mu treba čestitati. 

Slijede osvrti na filmove, a za kraj napominjemo da imamo i jednu ekskluzivu: listu filmova sa 8. ZFF-a koji idu u redovnu kino distribuciju! Uz 'Šumu summarum' koja će igrati u programu multipleksa, potvrđeno je da će u art kinima igrati: 'Pljačkaš', 'Najljepša', 'I ja, također', 'Mamut', 'Izmišljene ljubavi', 'Čarobno srebro', 'Ja, moja ciganska obitelj i Woody Allen' i 'Zvezda je rođena'. 

'PLJAČKAŠ' ('DER RÄUBER'), r: Benjamin Heisenberg

Umjesto 'Pljačkaš', pobjednički film ZFF-a se mogao zvati i 'Trkač' ili 'Trči, Johannes, trči' jer je ovo djelo romansirana biografija Johannesa Rettenbergera, austrijskog maratonca koji se proslavio kao pljačkaš. Riječ je o genijalnom akcijskom filmu u pravom smislu te riječi, filmu u kojem je glavni junak stalno u nekom pokretu, poput morskog psa - kao da će umrijeti ako stane. Rettenberger trči u zatvorskom dvorištu, u ćeliji, na maratonu, a najviše onda kada pljačka banke i bježi od policije. Razlog zašto je odabrao karijeru pljačkaša naš junak indirektno objašnjava tako što odgovara na pitanje zašto odbija ponude za posao: 'Nisu se uklapale u moj program treninga'.

Za svoju glavnu sportsku disciplinu Rettenberger odabire 'trčanje s pljačkom banke' i tome se potpuno posvećuje. I kad nam se čini da je naš junak došao do kraja, on i dalje trči...i trči..i trči...do i preko krajnjih granica, kao da su njegov život i karijera pljačkaša jedan maraton bez kraja. Redatelj Benjamin Heisenberg (unuk 'onog' Wernera Heisenberga) odlično i uz puno crnog humora profilira glavnog junaka isključivo kroz akciju, i to kao čovjeka s opsesijom vrhunskog sportaša koja graniči s ludilom.


'Pljačkaš', trailer.

'NEPRILAGOĐENA' ('DISSONANCE'), r: Anne Leclercq

Crnohumorna priča o tužnoj sudbini žene s 'Filozofskog' koja je ekspert za izumrle jezike pa na kraju završi radeći u lokalnom McDonaldsu, a kada ju ubiju rutina i napetost na poslu, dolazi do psihičkog sloma u kojem se osjeća kao Pale sam na svijetu. Vrlo originalan i dojmljiv kratkiš.

'ZIMSKA KOST' ('WINTER'S BONE'), r: Debra Granik

Za dramu 'Zimske kosti' možemo reći da je tako upečatljiva da - dopire do kostiju! Glavna junakinja je 17-godišnja Ree koja živi s malom braćom i bolesnom majkom, a otac kriminalac je nestao nakon što je položio kauciju. Obitelji stoga prijeti oduzimanje kuće, pa Ree kreće naokolo tražiti oca. Problem je u tome da se ne vidi što je gore i okrutnije - zabačeni kraj u kojem živi ili stanovnici koji ga nastanjuju? Vukojebina je prikladna riječ za opasno mjesto u kojem svi žive samo od proizvodnje amfitamina, pa vlada opći zakon šutnje kojeg pokušava probiti uporna djevojka. Redateljica vrlo detaljno i suptilno prikazuje patrijarhalni svijet u kojem ne smiješ pokazati nikakvu slabost - ni sažaljenje ni strah, a preživljavaju samo najjači i oni koji se takvim prave.

Iako će mnoge odbiti spora radnja, film nije klasična drama nego napet i jezovit krimić sa realističnim likovima koji kao da su izašli iz nekog horora. Možemo ga čak nazvati i ženskom verzijom 'Ceste' - dok se u tom apokaliptičnom djelu žena povlači, a muškarac preuzima brigu o sinu, u ovom filmu situacija je obrnuta. Ovdje na djelu imamo potpunu propast društva, zakona i obitelji, muškaraca nema ili samo donose nevolje, a o obitelji se brine žena koja je praktički još dijete. Film je zasluženo dobio nagradu na Sundanceu, a nadamo se da će zaslužiti i hrvatsku kino distribuciju.


'Zimska kost', trailer.

'KAO DA ME NEMA' ('AS IF I AM NOT THERE'), r: Juanita Wilson

Prošle godine redateljica Juanita Wilson predstavila se na ZFF-u odličnim kratkišem 'Vrata' koji je bez riječi, suptilno i dojmljivo opisivao tragedije koje su se događale nakon Černobila. Sada je za dugometražni prvijenac opet odabrala slavensku tragediju, ekranizaciju romana Slavenke Drakulić o bosanskim ratnim silovanjima. Jedna kolegica sažela je komentar filma u 'grozno i puno stereotipa', no film nije toliko loš te je uglavnom izbjegnuta patetika, a scene bez riječi pokazuju da redateljica još uvijek zna napraviti upečatljivu scenu. Ipak, dijalozi u filmu joj nisu jača strana, a stvar pogoršava i činjenica da bosanske likove uglavnom glume makedonski glumci koji nisu svladali naglasak. Za razliku od Slavenke Drakulić i njezinog bespoštednog pristupa u romanu,  Juanita Wilson ne razumije tako dobro mračnu stranu logoraškog života i psihologiju logoraš(ic)a koje se u stvarnosti ponašaju i koje tretiraju 'kao da ih nema'. Možemo samo slutiti što će od slične priče napraviti Angelina Jolie...

'NEVOLJENA' ('THE UNLOVED'), r: Samantha Morton

Za razliku od ostalih filmaša, Samantha Morton na svoju nesreću dobro zna kako razmišljaju žrtve nasilja - i ona sama je bila zlostavljanja u obitelji i smještena u dom, kasnije je upala u delikventske vode, ali se zatim počela baviti filmom. Za svoj redateljski debi odabrala je dramu 'Nevoljena', poluautobiografsku priču o curici koja se od očevog zlostavljanja i hladnoće doma za siročad skriva u svoj unutarnji svijet i živi kao da je autistična, 'kao da je nema'. Film je lišen bilo kakve patetike, uloga male Molly Windsor je maestralna, a Morton je pokazala da britanska kinematografija i televizija još uvijek njeguju tradiciju dobrog naturalističkog i angažiranog filma.

Komentari
A: markoboban 31.01.2011 Pogledaj profil

Debra Granik ovim ostvarenjem otvara sebi vrata Hollywooda. Filmski Sundance festival još jednom se potvrđuje kao svojevrsna lansirna rampa za mnoge filmske radnike (režiseri, glumci, scenaristi...). Mlada (tek joj je 20.)Jennifer Lawrence je posebna priča. Ovako zreo nastup, u kompleksnoj roli devojke koja se brine o celoj porodici, prepuštena sama sebi, odavno nije viđen. Sjajno, nema šta!