Emir Kusturica u odboru Radio Televizije Srbije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Emir Kusturica u odboru Radio Televizije Srbije

Emir Kusturica u odboru Radio Televizije Srbije

Emir Kusturica, koji se nikada nije libio pokazati da je srpski nacionalist, izabran je u odbor državne Radio Televizije Srbije, nekadašnje Miloševićeve glasnogovornice.

10.05.2004 0 komentara

Emir Kusturica u odboru Radio Televizije Srbije

Jedan od vrlo cijenjenih svjetskih redatelja, Emir Kusturica, rodom je Bosanac rođen u Sarajevu, već duže vrijeme živi u Parizu u Francuskoj i nikada se nije ustručavao u javnosti izraziti svoje poprilično srpsko nacionalističko raspoloženje.

Odrastao u Sarajevu, gdje je izvjesno vrijeme proveo svirajući bas gitaru u Zabranjenom pušenju, u svojoj je karijeri realizirao nekoliko antologijskih filmova jugoslavenske kinematografije: 'Sjećas li se Dolly Bell?' (1981) koji je dobio Zlatnog lava za najboljeg debitanta na venecijanskom festivalu, 'Otac na službenom putu'(1985) donio mu je Zlatnu palmu u Cannesu te 'Dom za vešanje' (1989).

Ciklus dobrih filmova se nastavio i nakon što je napustio Sarajevo i preselio se u Francusku; nakon ne baš hvaljenoga 'Arizona Dream' (1993) koji je unatoč tome nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu, uslijedio je 'Underground' (1995) i još jedna Zlatna palma.

Opsjednutost Ciganima, njihovim pričama i načinom života, pretočena na filmsku vrpcu, donijela mu je gomilu pohvala i nagrada, ali nikada i naklonost Sarajlija, koji su ga se odrekli početkom rata jer ih je 'napustio' i 'prodao se'. Atmosfera u Beogradu i Srbiji je dijametralno različita, tamo ga obožavaju, ali Beograd nikada nije bio 'njegov' grad.

Miki Manojlović u 'Undergroundu'

Mnogo je kontroverzi u njegovom odnosu s nekadašnjim Miloševićevim režimom; pričalo se da mu on financira filmove, a sam Kustirica u više je navrata priznao da nikada nije shvaćao Miloševića takvim kakav je bio, bolesni tiranin i agresor te da je oduvijek smatrao da 'Jugoslavija treba da dobije nekoga Srbina za predsjednika. To je moj historijski idealizam zbog kojeg pristajem da stradam.' (vreme.com).

2004. je. Kusturica je izabran u upravljački odbor državne televizijske postaje Radio Televizija Srbije (RTS) koja mu je nebrojeno puta ljudstvom i tehnikom pomogla pri snimanju filmova. Izabrala ga je trenutna vlada pod vodstvom premijera Vojislava Koštunice. Predsjednik odbora je član Srpske Akademije Znanosti i Umjetnosti, Nikša Stipčević, javlja variety.

Analitičari spekuliraju da je Koštunica raspustio prijašnji odbor da raščisti RTS od utjecaja Demokratske Opozicije Srbije koja je 2000. srušila Miloševićev režim. Kako je RTS bila snažna potpora njegovom režimu, DOS i tadašnji premijer Zoran Ðinđić drastično su joj promijenili image. Nakon Ðinđićevog ubojstva, Koštunica, koji je također bio glavni DOS-a, ali je 2000. poražen od ubijenoga,  je ponovo došao u centar pozornosti i pretpostavlja se da ponovo želi od RTS-a stvoriti glasnogovornicu za velikosrpstvo i nacionalnu propagandu.

A za takvu misiju, koga je bolje imati u odboru od Emira Kusturice?

Komentari

Nema komentara.