15 doxova trči za Oscarom - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      15 doxova trči za Oscarom

15 doxova trči za Oscarom

Tri puta I: Irak, Istina, Iracionalnost temeljna su načela po kojima je AMPAA birala dokumentarce za prednominacijski krug Oscara.

p.h. 16.11.2006 0 komentara

15 doxova trči za Oscarom

Nakon liste stranih igranih i animiranih filmova, AMPAA je objavila popis od 15 dokumentaraca koji su ušli u prednominacijski krug za Oscara. Istine, Iraka i vjerskog fundamentalizma Amerima nikad dosta, kako u stvarnom, tako i u dokumentarnom životu, pa ono što im je političko, vjersko i socijalno kolo zaplelo, autori u dokumentarcima svesrdno pokušavaju rasplest. Od 15 doljenavedenih filmova samo će 5 njih ući u uži izbor tj. biti nominirano za prestižni kipić. Kojih 5, znat će se 23. 01. 2007.

Među kandidatima čak su dva filma koja zbore o istini: 'An Inconvenient Truth', slide show doc Davisa Guggenheima u kojem predsjednički gubitnik Al Gore propovijeda o globalnim klimatskim promjenama, te 'The Ground Truth', hvaljeni uradak Patricie Foulkrod o psihološkim posljedicama koje je na mlade naivne vojnike imao rat u Iraku. Još je jedan doc politički u užem smislu - 'An Unreasonable Man' koji pripovijeda o usponu i padu predsjedničkog kandidata, ljevičarskog aktivista Ralfa Nadera. Među kandidatima našao se i višestruko nagrađen Sundance hit iz 2006. 'Iraq In Fragments' Jamesa Longleya /NASLOVNA/ u kojem o životu u suvremenom Iraku pričaju - sami Iračani.

Od onih koji udaraju po začudnom američkom religijskom životu, tu su 'Deliver Us From Evil', film o pedofilskim zločinima u Katoličkoj crkvi u Americi i dobro nam poznati 'Jesus Camp' o kampu za odgoj evangeličke djece koji je zbog vjerskog fundamentalizma i zaglupljujućih metoda odgoja nedugo nakon izlaska dokumentarca zatvoren. O sličnoj tematici, doduše s vremenskom distancom, pripovijeda doc 'Jonestown: The Life and Death of People’s Temple' u kojem se redatelj Stanley Nelson pozabavio masovnim samoubojstvom iz 1978., kad je propovjednik Jim Jones poveo oko 800 jaganjaca iz svoje pastve u smrt ispijanjem punča. Tu su i dva 'girrl power' doca: 'Dixie Chicks: Shut Up and Sing' o ženskoj country grupi iz Teksasa koja pjeva, a povremeno i kaže što misli, te 'Sisters In Law' koji ste imali prilike vidjeti na ZagrebDoxu 2006., o netipičnom sudu u Kamerunu kojim stoluju dvije žene...

Popis svih 15 kandidata:

'Blindsight', Lucy Walker
'Can Mr. Smith Get to Washington Anymore?', r. Frank Popper
'Deliver Us from Evil', Amy Berg
'The Ground Truth', Patricia Foulkrod
'An Inconvenient Truth', r. Davis Guggenheim
'Iraq in Fragments', r. James Longley
'Jesus Camp', r. Rachel Grady, Heidi Ewing
'Jonestown: The Life and Death of People’s Temple', Stanley Nelson
'My Country, My Country', r. Laura Poitras
'Shut Up & Sing', r. Barbara Kopple
'Sisters in Law', r. Florence Ayisi, Kim Longinotto
'Storm of Emotions', r. Yael Klopmann
'The Trials of Darryl Hunt', r. Ricki Stern, Anne Sundberg
'An Unreasonable Man', r. Henriette Mantel, Steve Skrovan
'The War Tapes', r. Deborah Scranton

Komentari

Nema komentara.