Sačuvaj nas bože svećenika pedofila - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Sačuvaj nas bože svećenika pedofila

Sačuvaj nas bože svećenika pedofila

Ljubazni prijatelj obitelji, dragi starac i brižni svećenik koji obožava djecu. Upoznajte Olivera O'Gradyja, serijskog pedofila.

s.p. 09.10.2006 0 komentara

Sačuvaj nas bože svećenika pedofila

Glavna kršćanska molitva 'Oče naš' završava s 'I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla'. U ovom slučaju molitve nisu bile uslišane, jedan je 'božji čovjek' podlegao napasti, a djecu i njihovi obitelji pogodilo je strašno zlo. 'Deliver Us From Evil' ('Izbavi nas od zla') film je o pedofilskim zločinima u Katoličkoj crkvi u Americi i zavjeri koja ih je omogućila.
Nakon raznih potresnih dokumentaraca o pedofiliji s pričama žrtava, ovaj film je jedinstven jer daje insajderski uvid ne samo u život žrtava već snima i životnu priču -  pedofila.

Dobitnica Emmyja Amy Berg je kao producentica CNN-a (zadužena za istraživačko novinarstvo) godinama pokrivala slučaj pedofilskog skandala u Crkvi. Intervjuirala je žrtve, njihove obitelji i razne ljude umiješane u slučaj, ali ne i pedofile pa je odlučila nazvati osuđenog pedofila, (sada već bivšeg) svećenika Olivera O'Gradyja koji je osuđen pa pušten i sada živi u Irskoj. Nakon nekoliko godina povlačenja po sudovima i po vijestima, O'Grady je pristao sudjelovati u filmu i ispričati svoju pedofilsku praksu. Bergicu je iznenadila njegova potpuna suradnja, kao i ljubazni, topli glas kojim se javljao na pozive.

Berg je sama financirala put u Irsku i u roku od osam dana snimila intervju bez kojeg, priznaje, ne bi ni bilo ovog filma. U sigurnosti svog novog doma O'Grady je otvorio dušu, a usporedno s njegovim mračnim ispovjedima, redateljica prikazuje i potresne slučajeve troje žrtava, koji su detaljno ispričali što su proživjeli. No ono što je strašnije od ispovijesti žrtava je pedofilovo opisivanje istih slučajeva, kad bez puno srama opisuje ono što jedva i priznaje poremećajem, a rado bi ih opet sve sreo, da se 'pomiri s njima'.

Deliver Us From Evil redateljice Amy Berg, Oliver O'Grady u parku

Dok se žrtve i poslije dvadeset godina bore s bijesom i krivnjom, O'Grady je uvjeren da će biti odriješen grijeha ako zatraži oproštenje. Moralno sljepilo nije bilo ograničeno samo na tog svećenika, kardinal Roger Mahoney bio je nadređen O'Gradyju i nije ga sprečavao u njegovim zločinima. Kada bi se zaredale prijave roditelja, O'Gradyja bi jednostavno premjestio te se pedofil selio iz župe u župe, opet stjecao povjerenje obitelji i nastavljao zlostavljati stotine djece, uključujući i dijete od samo 9 mjeseci.

Osim kardinala Mahoneya, dokumentarac optužuje i ostale dužnosnike Crkve, pa čak i tadašnjeg kardinala Ratzingera (danas papu Benedikta XVI.) da su znali za slučajeve i zataškavali ih. To je i najkontroverznji dio filma te se neki žale da je film antikatolički i da prikazuje cijelu Crkvu u negativnom svjetlu, a već se broje i krvna zrnca redateljice i analiza njezino prezime Berg.

Redateljica priznaje da joj je ovaj put bilo teško živjeti ne razmišljajući o filmu i posljedicama koje je zlostavljanje ostavilo na brojne obitelji. Za vrijeme priprema i snimanja filma provela je bezbrojne sate razgovarajući s O'Gradyjem no on još nije vidio film – brat ga je savjetovao da više ne daje intervjue i da prekine sve veze sa redateljicom. Oni koji su vidjeli film potreseni su, a zbog vruće tematike zlostavljanja u Crkvi očekuje se i puno prašine kada film krene u kino distribuciju.

Komentari

Nema komentara.