20 crtića juri do Oscara - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      20 crtića juri do Oscara

20 crtića juri do Oscara

'Nebesa' i još 19 animiranih filmova poletjelo je u borbu za nominacije za Oscara.

s.p. 12.11.2009 1 komentara

20 crtića juri do Oscara

Objavljene su prednominacije za Oscara za dugometražni animirani film, od kojih će tek tri do pet sretnika dobiti nominaciju i priliku da se bori za 82. Oscara. Na razmatranju je ukupno 20 filmova, no 7 filmova (među kojima su 'Fantastični gospodin Lisac' i 'Princeza i žabac') još se bore za pravo da budu nominirani, što znači da do kraja godine moraju biti prikazani u kinu u Los Angelesu. Ako barem 16 od prednominiranih filmova ispuni sve preduvjete, u kategoriji dugometražnih animiranih filmova natjecat će se 5 naslova, a u protivnom samo 3. 


'Princeza i žabac' - može li Disneyev film opet ući u utrku za Oscara za najbolji film?

Najveći favorit na listi od 20 filmova su sigurno 'Nebesa', još jedan hit Pixara čiji film je i prošle godine dobio nagradu za najbolji dugi crtić. Riječ je o filmu 'Wall-E' kojeg su mnogi proglašavali filmom godine, ali nije uspio ući među nominirane za najbolji film godine, što je od animiranih filmova uspjelo samo Disneyevoj 'Ljepotici i zvijeri' 1992. No, ove godine je određeno da će se u kategoriji najboljeg filma moći nominirati 10 filmova, pa mnogi očekuju da barem 1 crtić upadne u tu kategoriju.

U konkurenciji 'Nebesima' su još i 'Čudovišta protiv vanzemaljaca', 'Koralina i tajna ogledala', '9', 'Ponyo', 'Zvončica: Izgubljeno blago', 'Oblačno s ćuftama', te par filmova s prošlog Animafesta - 'Mary i Max' i 'Tajne Kellsa' koji ima i nominaciju EFA-e. Popis svih prednominiranih filmova možete vidjeti na službenoj stranici Oscara, a nominacije će biti proglašene u utorak, 2. veljače 2009.

Komentari