(Crno)humorni Animafest - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      (Crno)humorni Animafest

(Crno)humorni Animafest

Dok Sita pjeva blues, Bashir može zaplesati valcer, a u konkurenciji Animafesta su još i Mary, Max, Mia, Migou, Gabrielle, imigranti, idioti i anđeli.

s.p. 13.05.2009 0 komentara

(Crno)humorni Animafest

2009. je neparna godina, što znači da nam se sprema dugometražno izdanje Animafesta Zagreb. Festival će se održavati od 2. do 7. lipnja u kinima Europa i Movieplex, a uz program konkurencije najavljuju se kasnovečernje projekcije filmova 'pomaknutog' sadržaja i bogat program filmova i radionica za djecu. Za nagradu se bori 10 filmova, a organizatori najavljuju tematski raznoliku konkurenciju, od filmova prikladnih za dječji uzrast ('Mia i Migou' i 'Tajna Kellsa') do ozbiljnijih ostvarenja za zahtjevniju odraslu publiku.

Da je riječ o iznimnim filmovima potvrđuje i činjenica da je Filmski.net već predstavio većinu tih filmova u tekstovima o animiranim hitovima. Među njima je 'Sita pjeva blues' /naslovna/, dobitnik nagrade za najbolji dugometražni film Annecya. Zabavna, dirljiva i dijelom autobiografska vizija indijskog epa Ramajane zanimljiva je i po tome da se može besplatno vidjeti na Internetu.


Špicu za Animafest 2009. napravio je Alex Alexejev, čiji je kratkometražni 'KJFG No.5' lani osvojio srca publike

Ove godine su zastupljena i dva filma nastala tehnikom animacije lutaka. Jedan je od duhoviti 'Mary i Max' koji prati neobično prijateljstvo između usamljene osmogodišnje djevojčice iz predgrađa Melbourna i 44-godišnjeg debelog Židova iz New Yorka. Osim posebnog priznanja na Berlinaleu, film se proslavio i s time da je otvorio Sundance Film Festival, a publiku će sigurno zanimati da likovima glasove posuđuju Toni Collette, Phillip Seymour Hoffman i Eric Bana. Drugi animirani film rađen lutkama je '$9.99' kojeg smo već predstavili jer je umalo ušao u uski krug nominiranih za Oscara, a nastao je prema kratkim pričama Izraelca Etgara Kereta kojeg hrvatska publika pamti kao autora predloška za film 'Pizzeria Kamikaze'.


Trailer za film 'Mary i Max'.

Drugi film izraelskih korijena je ratni 'Valcer s Bashirom' kojeg smo već vidjeli u našim kinima, a iz daleke Argentine na zagrebački Animafest stiže i film 'Masni Boogie', crnuhomorni film o strašnom plaćeniku Boogieu kojeg smo na Filmskom.netu opisali kao mračni film koji zbog priče o beskrupuloznim nasilnicima izgleda kao 'dokumentarac iz Hrvatske'. Crnohumornim pristupom odlikuje se i Bill Plympton s filmom 'Idioti i anđeli' u kojem pratimo Angela u nastojanju da se riješi krila koja su mu jedno jutro nenadano narasla. Film će gledateljima biti zanimljiv i zbog svoje glazbene podloge u kojoj su doprinos dali glazbenici poput Mobyja, Toma Waitsa i Pink.


Trailer za 'Valcer s Bashirom'.

Da je mračni humor popularan dokazuje i estonski 'Život bez Gabrielle Ferri'. Autor je Pritt Pärn, dobitnik nagrade za životno djelo Animafesta 2008., koji je u suradnji s Olgom Pärn napravio zaigranu priču o odnosu muškarca i žene, punom strasti i mržnje. Nešto veseliji film je 'Imigranti – L.A. Dolce vita' u kojem pratimo najbolje prijatelje, simpatičnog Rusa Vladislava i Mađara Joskija koji zajedno traže američki san.

A kome će se ostvariti san o nagradi odlučit će žiri s 3 međunarodna člana: Lotte Geffenblad iz Švedske, Jia Duan iz Kine, te domaći velikan Dubravko Mataković kojem će se sigurno svidjeti svi ti filmovi puni morbidnog humora. Uz program konkurencije moći će se vidjeti i filmovi Michela Ocelota, koji je 2007. dobio Grand Prix Animafesta za film 'Azur i Asmar', te je i sam autor najavio svoj dolazak u Zagreb. Detalji o glavnom i popratnom programu uskoro će biti objavljeni na novouređenoj internetskoj stranici festivala.

Komentari

Nema komentara.