Bill Plympton

30.04.1946 Oregon Bill Plympton

Prvih nekoliko asocijacija vezanih uz ovog danas slavnog animatora su riječ bizarno, uvrnuto i duhovito.

Bill_Plympton

Sa svojim karakterističnim stilom i moći opažanja i pričanja o svakodnevnim sitnicama, Bill Plympton stvorio je svoju prepoznatljivu parodiju.. pa, uglavnom svega. Rođen u kišnom Oregonu, 1946. godine, Plympton je veliki dio svoje mladosti proveo u kući crtajući. Već sa 14 godina poslao je Disneyu nekoliko svojih radova, koji su dobili zaslužene komplimente, ali su odbijeni s objašnjenjem da je Bill još premlad. S diplomom grafičkog dizajnera, preselio se u New York, gdje baš i nije briljirao kao ulični prodavač.

S upisanom likovnom akademijom i uz puno rada, Plympton je u New Yorku počeo radiit kao ilustrator i imena velikih novina i časopisa s njegovim crtežima polako su se počela nizati: New York Times, Vogue, House Beautiful, The Village Voice, Rolling Stone, Screw, Vanity Fair, Viva, Penthouse.. popis se nastavlja. Njegova fascinacija animiranim filmom uspjela se pretvoriti u konkretni posao tek 1983, kada je surađivao na izradi filma 'Boomtown'.

Njegov prvi samostalni animirani film na kojem je počeo raditi zvao se 'Drawing Lesson #2' (nije završen), a zatim je uslijedio 'Your Face', koji je bio nominiran za Oscara 1988. godine. Nakon toga, Plymptonov je rad postao tražen te se pojavljivao na mnogim festivalima i u programu MTV-a. nakon uspjeha kratkih filmova 'One of Those Days,' 'How to Kiss,' '25 Ways to Quit Smoking,' i 'Plymptoons', nastao je prvi njegov digi film, 'The Tune', koji je sam financirao. Dijelovi tog filma prikazivani su kao samostalni kratki filmovi, a jedan od njih nagrađen je na filmskom festivalu u Cannesu 1991.

Osim animiranih filmova, uslijedili su i igrani filmovi 'J.Lyle' i 'Gund on the Clackamas', a onda se Plympton vraća animaciji i snima fascinantan i bizaran 'I Married a Strange Person'. Niz se nastavlja njegovim novim filmovima 'Mutant Aliens' i najsvježijim 'Hair High'. Uz sve to, Plympton radi i mnoge kratke animirane filmove koji se pojavljuju na mnogim festivalima u svijetu.

plymptoons.com

mutantaliensmovie.com

awn.com/plympton