Annecy – muhe na mjesecu i zec u šeširu - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Annecy – muhe na mjesecu i zec u šeširu

Annecy – muhe na mjesecu i zec u šeširu

Najpoznatiji festival animiranog filma, kako mu i priliči, ima bogati izbor - klasike, 3-D hitove, premijere, par hrvatskih filmova i Simpsonove.

s.p. 13.06.2008 0 komentara

Annecy – muhe na mjesecu i zec u šeširu

Festival u francuskom Annecyu započeo je s valcerom. No ne s onim bečkim, nego s 'Valcerom s Bashirom', dokumentarno/animiranim filmom već predstavljenim u Cannesu. Za nas je ipak najvažnije da u programu konkurencije Hrvati imaju dva predstavnika, 'Moranu' Simona Bogojevića Naratha i 'Onu koja mjeri' Veljka Popovića koji se natječu u kategoriji kratkometražnih filmova. Tamo su im konkurencija autori kao što su Denni Tupicoff, Arthur Metcalf, Jo Lawrence, te naš stari poznanik s Animafesta, Bill Plympton. Osim kratkiša u konkurenciji ('Hot Dog'), plodni Plympton ima i film u konkurenciji dugog metra. To je 'Idiots and Angels', crna komedija o moralno propalom čovjeku koja je imala premijeru na Tribeci i izazvala odlične recenzije.
 
Među dugim filmovima koji se bore za nagrade tu su još i američka glazbena adaptacija indijskog epa, 'Sita Sings the Blues', te 'Go West, a Lucky Luke Adventure' o poznatom francuskom strip junaku Lucky Lukeu (iliti 'Taličnom Tomu'). Ostale dugometražne favorite smo uglavnom već opširno predstavili, npr. horor omnibus 'Fear(s) of the Dark' i animu 'Appleseed: Ex machina'.


'Fly me to the Moon', r: Ben Stassen, trailer za europski 3D crtić

Također smo predstavili i angažirani kratkiš 'The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism', a puno pažnje privlači i 3D hit s Berlinalea, 'Fly Me to the Moon'. Riječ je o filmu Belgijanca Bena Stassena o tri male muhe koje upadaju na misiju Apolla 11 koji kreće na Mjesec.
 
Festival predstavlja dvije velike animatorske sile, domaću francusku i onu indijsku, bolivudsku. Francuza ima dosta i u programima konkurencije, no posebno se obilježava velika obljetnica - Emile Cohl je 17. kolovoza 1908. izdao 'Fantasmagorie', dvominutni film kojeg smatraju prvim potpuno animiranim filmom. Indijci u programu Boje Indije pokazuju da imaju bogatu i raznovrsnu animaciju, jedan njihov studio radio je vizualne efekte za 'Zlatni kompas'.


‘Fantasmagorie’, r: Emile Cohl, crtić iz 1908.

Ne treba zaboraviti i onu najkomercijalniju animaciju - Pixarovu i Disneyevu, čiji su kratkometražni filmovi premijerno prikazani. Među njima i film Chrisa Williamsa, koji će krajem godine predstaviti dugometražni 'Bolt', a na ovom festivalu pokazao je 'Glago's Guest', netipičnu nijemu priču o bizarnom susretu ruskog vojnika i vanzemaljaca. Veteran iz Pixara Doug Sweetland predstavio je 'Presto' /naslovna/, priču o magičaru i njegovom zecu koje spaja trik sa šeširom. Šef novoosnovanog odjela za kratke filmove u Disneyu, Chuck Williams, predstavio je 'How to Hook Up Your Home Theatre', rađen u posebnoj tehnici tako da izgleda kao da je rađen 50-tih, a u glavnoj ulozi ima legendarnog Šilju.

Za kraj treba navesti da ovaj petak 13. nije tako nesretan dan, osobito za fanove Simpsona. Petak je 'Dan Simpsona', Annecy ugošćuje kreatora popularnog crtića Matta Groeninga i redatelja 'Simpsoni filma' Davida Silvermana, koji će se predstaviti zajedno s francuskim glumcima koji sinkroniziraju taj crtić. 'Tate' Simpsona imaju još posla. Groening je član žirija za dugometražni, a Silverman za studentski film. Koga su oni i ostali članovi žirija odabrali za pobjednike u raznim kategorijama čitajte u sljedećem raportu iz Annecyja.

Komentari

Nema komentara.