Annecy nagradio i Hrvate - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Annecy nagradio i Hrvate

Annecy nagradio i Hrvate

'Morana' Simona Bogojevića Naratha dobila posebno priznanje, a 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića nagradu FIPRESCI-ja. Glavna nagrada ide mjuziklu.

s.p. 16.06.2008 0 komentara

Annecy nagradio i Hrvate

Hrvati su na ovogodišnjem Annecyju imali dva predstavnika i oba idu kući s priznanjima. 'Ona koja mjeri' Veljka Popovića dobila je nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara (FIPRESCI), a Bogojevićeva 'Morana' /naslovna/ dobila je posebno priznanje žirija za kratki film. Nagrade su tim značajnije ako se vidi da je 24 nagrada Annecyja razdijeljeno na nekoliko animatorskih nacija: SAD, Japan, Francusku, Veliku Britaniju, Njemačku, Belgiju, Hrvatsku, te Španjolsku i Mađarsku sa 'samo' jednom nagradom.


'Sita Sings the Blues', r: Nina Paley, trailer

Glavna nagrada za dugometražni film otišla je filmu 'Sita Sings the Blues', zanimljivom feminističkom mjuziklu Nine Paley koji je američka adaptacija indijskog epa. Osim tog spoja Hollywooda i Bollywooda, nagrađen je i dobri, stari Bill Plympton. Iako nije dobio glavno priznanje, i on je dobio Posebnu nagradu, i to za hvaljeni 'Idiots and Angels'. Iako za tu crnu komediju kažu da je ludo zabavna, nagrada publike ipak je otišla Hayu Freitagu za 'Die Drei Räuber', priču o tri pljačkaša koji se umjesto zlata dočepaju sirote Tiffany.

Među autorima kratkih filmova najsretniji je ipak bio Kunio Kato, autor filma 'La Maison en petits cubes' o životu u neobičnoj kući i djedu punom obiteljskih uspomena. Uz 'Moranu', posebno priznanje u kategoriji kratkiša dobio je i francuski 'Berni's Doll', priča o usamljenom radniku koji svoju samoću prekida kupovinom žene načinjene od rezervnih dijelova. U televizijskoj kategoriji nagrada je otišla francuskom 'Enfer de la mode', segmentu 3-D TV serije 'Moot-Moot' o ovčjoj obitelji s vrlo ljudskim osjećajima.


'Die Drei Räuber', r: Hayo Freitag, trailer

Ukratko, 32. Annecy prošao je u stilu europskih festivala – nagrađeni su artistički filmovi, a publiku su zabavljali holivudski projekti: Disney, Pixar i Simpsoni. Cijeli popis nagrađenih možete pogledati ovdje, a mi čestitamo Bogojeviću i Popoviću na nagradama i nadamo se da će i dalje tako nastaviti.

Komentari

Nema komentara.