Srpska fantazmagorija - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Srpska fantazmagorija

Srpska fantazmagorija

Pred točno 100 godina prikazan je prvi animirani film – 'Fantasmagoria' Émila Cohla, a tu veliku obljetnicu obilježavaju i srpski animatori.

z.m. 18.08.2008 0 komentara

Srpska fantazmagorija

Obilježava se 100-godišnjica prikazivanja prvog animiranog filma - zapravo, ispravnije bi bilo reći – prvog crtanog filma, jer je animacija već od samih svojih početaka (kao i danas) bila vrlo raznovrsna. Pisali smo već kako se najstarijom animacijom smatra crtež na 5000 godina starom iranskom ćupu koji kad se okreće prikazuje kozu koja pase.

Ipak, suvremena animacija datira od početka 20. stoljeća, a posebno mjesto u toj povijesti ima Émile Cohl, koji je ostao upamćen kao 'otac crtanog filma'. Njegova 'Fantasmagoria' u trajanju od dvije minute prikazana je 17. kolovoza 1908. godine, a sastojala se od 700 crteža. Osim njih, u filmu se pojavljuje i autorova ruka koja crta po pozadini. Svaki crtež prvo je naslikan na papiru, a zatim dvostrukom ekspozicijom prenesen na negativ. Naslov filma posveta je fantazmografu – stroju iz 19. stoljeća koji je koristio za projiciranje neobičnih oblika na zidove.


'Fantasmagoria', Émile Cohl

Stotu obljetnicu prikazivanja ovog povijesno važnog filma na svoj su način obilježili beogradski animator Rastko Ćirić i studio Metamorph – napravivši kompjutersku 3-D obradu 'Fantasmagoria 2008.'. Njihov film spaja tradicionalnu i digitalnu animaciju – rukom crtanog i 'wire-frame' čovječuljka koji zajedno doživljavaju nove avanture. Film je zamišljen kao poveznica dva stoljeća i sinteze tradicionalne i kompjuterske animacije. Postoji i stereoskopska verzija, koja se gleda kroz posebne 3-D naočale.

Beogradska 'Fantasmagoria 2008' premijerno je prikazana u Prizu, u travnju ove godine gdje je kao 'film iznenađenja' otvorila Retrospektivu filmova Émila Cohla, a prikazana je i na međunarodnom festivalu animiranog filma Monstra u Lisabonu. Inače, 100-godišnjica prvog animiranog filma prigodno je obilježena i na najvećem svjetskom festivalu animiranog filma- onog u francuskom Annecyu.

 
'Fantasmagoria 2008', Rastko Ćirić

Kad već govorimo o obljetnicama, spomenimo da se 17. kolovoza slavi i rođendan CD-a, popularnog medija za prijenos glazbe i podataka. Compact Disc su davne 1982. (da, pred 26 godina!) njemačkoj javnosti predstavile kompanije Sony i Philips, a ubrzo je s tržišta izgurao magntofonske vrpce i kasete. Ipak, CD nije do današnjih dana uspio osvojiti srca ljubitelja dobrog zvuka koji se i dalje kunu kako su vinilne ploče još uvijek najbolji medij za reproduciranje glazbe. 

Komentari

Nema komentara.