Animirani nominirani - Animirani
Home      Vijesti      Filmski      Animirani      Animirani nominirani

Animirani nominirani

Neki filmovi izgledaju animirani, a nisu - neki izgledaju živi, a nisu. 'Beowulf' je zbunio i oskarovsku Akademiju koja pokušava unijeti reda.

s.p. 13.11.2007 0 komentara

Animirani nominirani

Naš poznati animator Joško Marušić tvrdi da su i 'Gospodari prstenova' animirani film zbog brojnih animatorskih postupaka u njegovom stvaranju. U sličnom smjeru razmišlja i Američka filmska akademija (AMPAS), ona koja dodjeljuje Oscare. Naime, Akademija je objavila listu od 12 (navodno?) animiranih filmova, koji ulaze u uži izbor za ovogodišnju nagradu – s te liste tri će biti nominirani za Oscare. Bilo bi ih više da Akademija nije odlučila pooštriti pravila za uvrštavanje, mada neki koji su prošli selekciju još izazivaju kontroverze.

Među 12 filmova su tako razni hitovi, koje možemo odmah podijeliti u 3 skupine filmova: u one koje (još) nismo još vidjeli ('Alvin and the Chipmunks','Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters', 'Tekkonkinkreet'), u one koje smo dobro upoznali ('Juhu-hu', 'Simpsoni film', 'Shrek Treći', 'Obitelj Robinson', 'Divlji valovi', 'Ninja kornjače') i u one koji dolaze – na Animafest ('Pčelin film', 'Perzepolis'). Dvanaesti i najkontroverzniji je 'Beowulf' /naslovna/ koji će uskoro igrati u našim kinima, ali njemu najviše i odriču 'pravo' da se zove animiranim.


'Aqua Teen Hunger Force Colon Movie Film for Theaters', r: Matt Maiellaro i Dave Willis, trailer

Mnogi se pitaju bi li se 'Beowulf' trebao uopće uzeti u obzir jer je rađen u 'motion picture' tehnici - specijalnom efektu uz pomoć kojeg glumci samo IZGLEDAJU animirani, mada nisu. 'Alvin and the Chipmunks' je dijelom i igrani film s crtanim likovima, no u konačnici mu je priznat status animiranog filma. Kvaka je da se danas ni stručnjaci ne mogu složiti što je animirani, a što igrani film. Neke od najboljih animacija događaju se unutar igranih filmova, npr. u 'Spidermanu 3', i izgledaju posve realistično. S druge strane, imamo filmove kao što je 'A Scanner Darkly', koji je u biti pravi igrani film, ali napravljen da izgleda kao da je čitav nacrtan.   

Angelina snima Beowulfa u 'motion picture' tehnici

Nova Akademijina pravila za animirane filmove su:
- animirani dugometražni film mora biti dug najmanje 70 minuta,
- animirano mora biti najmanje 75% (trajanja) filma,
- značajan broj glavnih likova mora biti animiran,
- likovi i njihovi pokreti moraju biti napravljeni animiranjem 'sličicu po sličicu'.
Ova pravila izbacila su iz oscarovske trke 'Arthura u zemlji Minimoya' (manje od 75 % animacije).

No možda je za neke od poluanimiranih filmova i dobro da ih 'izbace' s liste animiranih filmova – tako i imaju više šanse da dobiju Oscara! Naime, u svojoj 80-godišnjoj povijesti, Akademija je samo 1 animirani film ('Ljepotica i zvijer') nominirala za glavnu oskarovsku nagradu - najbolji film. Za razliku od Amerike, ostale filmske nacije više cijene svoje crtiće. Tako je 'Perzepolis' 12. animirani film koji je nominiran u konkurenciji stranih dugometražnih filmova u trci za Oscara, a ne treba zaboraviti ni da je 'Perzepolis' u konkurenciji za najbolji film Europske filmske akademije.


'Ljepotica i zvijer' trailer

Čini se da je nagrada za dugometražni animirani film (na ovim Oscarima će biti proglašena tek sedmi put!) i uvedena kao svojevrsni 'geto' u koje uvrštavaju filmove koji inače ne bi dobili nagradu za film, pa zato, eto, imaju svoju specijalnu nagradu. Čak i Disneyevi klasici poput 'Pinokija' mogli su dobivati nagrade samo za pjesmu, no sve ostale kategorije bile su im nedostupne. Sinkronizacija glumaca nikad nije zaslužila nominaciju za glumu, a ni redateljski posao se ne cijeni – neki se šale da je to zato jer animirani redatelji ne stoje na setu i viču 'Akcija!'

Kako bilo, 'Ju-hu-hu' je najveći holivudski mezimac, a europski art-favorit zasigurno je 'Perzepolis'. Osim 'Perzepolisa', upućeni blogeri s Cinemablenda kao filmove koji bi po objektivnom izboru trebali biti u nominaciji za najbolje izdvajaju i 'Aachi i Ssipak' i 'Oslobodite Jimmyja'. Te i još mnoge animirane filmove iz cijelog svijeta možete pogledati u susjedstvu -  od 13. do 18. 11. 2007. na Animafestu. Možda neće dobiti Oscara, ali i nagrade Animafesta nešto znače pravim animoljupcima...

Komentari

Nema komentara.