Anima od betona, željeza i mišića - Animirani
Home      Vijesti      Animirani      Anima od betona, željeza i mišića

Anima od betona, željeza i mišića

'Tekkonkinkreet', najvruća svjetska anima, prva u režiji Amerikanca dolazi iz Japana, nastala je u 'toon shades' tehnici, a smještena je u urbanu džunglu.

p.h. 22.02.2007 0 komentara

Anima od betona, željeza i mišića

'Prva anima u režiji Amerikanca', veliki animirani hit 'Tekkonkinkreet', na koji su ljubitelji anime godinama čekali, prikazan je u sekciji Generation Plus na minulom Berlinaleu. Pred njim je, s obzirom na duge ovacije kojima je ispraćen i činjenicu da je na Artforumu MOMA-e proglašen naj-filmom 2006., duga i blistava karijera..

'Tekkonkinkreet' je redateljski debi iskusnog filmaša Michaela Ariasa za kojeg se, premda je rođen u SAD-u, ne može reći da je Amerikanac jer je od 90-tih trajno nastanjen u Japanu. Isto tako, premda mu je ovo prvi redateljski pothvat, Arias nipošto nije početnik jer je iza njega dugogodišnji asistentski staž i rad na vizualnim efektima (Miyazakijevom 'Princeza Mononoke', Cronenbergovom 'M. Butterfly', Cameronovom 'Abyssu'...).


trailer

Projekt je vrlo star, pilot u režiji Kojija Morimota ('Animatrix') prikazan prošle godine u programu onedotzero spectrum datira iz 2000., a redateljska je palica tek naknadno prešla u Ariasove ruke i matični mu Studio 4°C (kasnije je u jednom intervjuu priznao kako je pristupio tom studiju baš s namjerom da jednom režira Tekkon). Temelji se na istoimenom megapopularnom stripu Taiya Matsumota kojeg je Ariasu u scenarij pomogao pretočiti Anthony Weintraub...

Pomalo čudan naziv filma je redateljeva kovanica, a potječe iz kombinacije nekoliko japanskih riječi za 'željezo', 'beton' i mišiće, asocijacije na urbanu džunglu. Crtić je, naime, postavljen u retro-futuristički dekor japanskog megalopolisa nazvanog Treasure Town (Grad Blaga) gdje se dva dječaka s ulice – agresivni i nemirni Kuro (Crni) i povučeni i autistični Shiro (Bijeli) se bore protiv zlog poduzetika - vanzemaljca Nezumija (Štakor) koji želi njihov grad pretvoriti u zabavni park i osvojiti svijet... službeni site...

Odlični Ariasovi vizuali imginarnog grada rezultat su jedinstvene CG tehnologije koju je isti izmislio i patentirao – Toon Shades, softvera koji omogućuje spoj tradicionalne animacije i kompjutorski generirane, za koju Arias smatra da znatno reducira izražajne mogućnosti. 'Crtić je arty, intelektualan i nasilan...kao što bi sve anime trebale i biti, izjavio je Arias u jednom intervjuu.


Osim što se potrudio oko vizuala, redatelj je puno truda uložio i u soundrack. Za razliku od većine anima u kojima se koristi japanski pop, Tekkon Kinkreet ima eksperimentalni soundtrack koji su komponirali Ed Handley i Andy Turner a.k.a eklektični britanski duo 'Plaid', bivši prateći bend gospođe Bjork.

Film je krajem prošle godine pušten u distribuciju u Japanu gdje je zaradio oko 4.5 mil. $, a u Berlinu ga je ugrabio Sony, premda još nije odlučeno hoće  li u kina ili direktno na DVD. Kritiku Varietya pročitajte ovdje.

Komentari

Nema komentara.