10 filmova za '09. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      10 filmova za '09.

10 filmova za '09.

Očekuju nas povijesni i biografski filmovi te drame nominirane za prestižne kritičarske i strukovne nagrade. Ukratko, budući oskarovci!

s.p. 02.01.2009 0 komentara

10 filmova za '09.

Domaća kina zaobišli su veliki naslovi tijekom blagdana, ali nemajte straha. Stiže doba nominacija i dodjele Oscara, a onda će sva ta vrhunska ostvarenja doći na svoje. Stoga, uskoro očekujte pravu gužvu art hitova u kinima, pa ćemo vas na vrijeme alarmirati - da ne bi bilo 'nismo znali'.

1.'The Reader' /naslovna/
Riječ je o ekranizaciji bestselera Bernharda Schlinka, koji je kod nas preveden kao 'Žena kojoj sam čitao' a u Njemačkoj je već školska lektira. Film o erotskoj vezi petnaestogodišnjaka i odrasle žene s tajnom postaje i prava filmska lektira jer iza njega stoje vrhunska imena. Režije se prihvatio Stephen Daldry ('Sati', 'Billy Elliot'), scenarističku adaptaciju napravio je poznati dramatičar David Hare, a ozbiljna kandidatkinja za Oscara je glavna glumica Kate Winslet.

2. 'Sumnja'
Nema sumnje da će i 'Sumnja' biti hit za filmofile. Philip Seymour Hoffman je popularni svećenik kojeg časna sestra Meryl Streep progoni zbog navodnog zlostavljanja, pa dobivamo kompleksnu priču o religiji, autoritetu i moralu. Meryl bi mogla dobiti još jednog Oscara za glavnu glumicu, a drama po kojoj je snimljen film počela je igrati i u našim kazalištima.

3.'Frost/Nixon'
Film koji ekranizira intervju jednog novinara i jednog političara? Da bi iz toga ispalo nešto dobro moraš biti pravi majstor – kao što je Peter Morgan. Uza svo poštovanje prema redatelju Ronu Howardu i glumcima, glavna zvijezda je scenarist Morgan koji se dokazao napisavši 'The Deal', zanimljivu priču o usponu britanskih premijera (Tonyja Blaira i Gordona Browna). Njegov glavni rad je ipak 'Kraljica', u kojoj pokazuje kako iz života i razgovora državnika možeš napraviti dramu.

4.'Changeling'
Majka se bori da nađe svog nestalog sina, makar se sukobljavala s policijom i završila zatočena. Priča koju biste očekivali ekraniziranu u nekom TV filmu, a ne u jednom velikom kino projektu. Ipak, kao što je i iz intimističke 'Djevojke od milijun dolara' napravio veliki film – vjerujemo i da je u ovom film Clint Eastwood napravio veliku stvar. Glavnu ulogu nosi Angelina Jolie, koja se potvrđuje kao dramska glumica nakon 'Velikog srca' – a i sve bolje joj stoje majčinske uloge.


'Changeling', r: Clint Eastwood, trailer

5.'Milk'
Redatelj Gus Van Sant je gay, a tema ovog filma je uspon i tragična smrt gay političara. Ipak, kažu da ovo nije tipični angažirani film, nego film u kojem je glavni junak Harvey Milk uspješno prikazan ne kao tipični gay nego kao vješt političar. Sean Penn je nedavno igrao političara u 'Svim kraljevim ljudima', optuživali su ga za preglumljivanje i film je katastrofalno završio. Penn ovaj put nije podbacio – očekujete med i mlijeko od njegovog Milka.

6.'Che' ('Argentinac' i 'Gerila')
Kao prvo – jedan ili dva filma? Hrvatski distributer nam je ekskluzivno potvrdio da će 'Che' ići kao dva filma, ali u razmaku od tjedan dana – znači moći će se gledati kao jedan film, kao što je i bilo zamišljeno. Za praznike smo mogli vidjeti genijalne 'Out Of Sight' i 'Oceanovih 11' – dokaz da i artie redatelj kao što je Soderbergh može biti odličan žanrovski filmaš. Veliki izazov je ova biografija legendarnog Che Guevare, koju je snimio u trajanju od epskih četiri sata – a ugledni kritičari se kunu da nije nimalo dosadno!

7.'The Curious Case of Benjamin Button'
Redatelj kultnog 'Kluba boraca' David Fincher opet je Bradu Pittu priredio ulogu koja ga lansita u elitu - Benjamin Button je lik koji je rođen star i tjelesno se pomlađuje dok sazrijeva duhovno. Svi hvale tehničku virtuoznost filma, od prikazanja starenja/pomlađivanja Pitta pa do efektne scenografije koja prikazuje svijet koji se mijenja s njim. No glavna kvaliteta ovog epskog (dva i pol sata) filma je romantična priča koju nose glumci, uz Pitta su tu još i Cate Blanchett i Tilda Swinton.


'The Curious Case of Benjamin Button', r: David Fincher, trailer

8.'Put oslobođenja'
Iako ga tabloidi nazivaju 'Titanic 2' jer u njemu opet zajedno glume Kate Winslet, Leonardo DiCaprio i Kathy Bates, ovo je još jedna priča o životu u predgrađu u kojem se ruše snovi o sreći. Zahtjevnu ulogu novopečene supruge koja žudi za karijerom dobila je Winslet kojoj je ovo još jedna šansa da dobije zlatni kipić, a redatelj filma je njezin suprug Sam Mendes pa bi bračni par mogao zajedno skupljati filmske nagrade.

9.'Slumdog Millionaire'
Priča o klincu koji zbog ljubavi želi osvojiti kviz 'Tko želi biti milijunaš' djelo je redatelja Dannyja Boylea koji iza sebe ima mračne priče kao što su 'Trainspotting' i '28 dana kasnije'. Ipak, s ovim netipičnim filmom Boyle je ganuo publikom širom svijeta, čak i filmske kritičare koji ga uvrštavaju u liste najboljih filmova 2008. 'Slumdog' bi kao tihi favorit mogao iznenaditi mnoge na dodjelama nagrada.

10. 'Gomora'
U Europi ogromnu prašinu diže krimić 'Gomora', širokim masama poznat po zlosretnoj vijesti da autora knjige po kojoj je film snimljen progoni mafija. Ipak, filmofili ističu i da je riječ o odličnom filmu koji prikazuje mafiju na netipični način - za razliku od likova iz 'Sopranosa', ovi mafiozi nisu simpatični. S pohvalama se složila i struka, te je dobio nagradu u Cannesu i postao apsolutni pobjednik Europskih filmskih nagrada. Za koscenaristom Savianom je i dalje raspisana mafijaška potjernica, a vama plakat ovog filma treba služiti poput filmske potjernice – uskoro potražite ovaj i ostale navedene filmove u kinima u susjedstvu!

Komentari

Nema komentara.