Sodome nema, Gomora pobijedila - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Sodome nema, Gomora pobijedila

Sodome nema, Gomora pobijedila

Talijanska mafija osvojila je Europu! Na filmskim nagradama u Kopenhagenu trijumfirala je talijanska drama o napuljskoj mafiji.

filmski.net 07.12.2008 0 komentara

Sodome nema, Gomora pobijedila

'Gomora' je osvojila čak pet nagrada Europske filmske akademije (EFA), uključujući one za najbolji film, najboljeg redatelja, glavnog glumca i scenarij. Kao što smo već pisali, film se temelji na istoimenoj knjizi novinara Roberta Saviana, koji već dvije godine živi pod policijskom zaštitom. Odmah nakon izdavanja knjige mafija mu zaprijetila da će ga prikratiti za dužinu glave zbog raskrinkavanja napuljskog kriminalnog miljea. Film 'Gomora' nagrađen je na filmskom festivalu u Cannesu ove godine, a ujedno je i talijanski konkurent u utrci za Oscara u kategoriji za najbolji strani film. 

Dakle, najbolji redatelj je Matteo Garonne, a nagradu za najbolji scenarij 'Gomore' podijelilo je šest autora: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni di Gregorio, Massimo Gaudioso, redatelj Garrone i pisac Saviano. Toni Servillo je najbolji glumac i to za svoje uloge u 'Gomori' i filmu 'Div' u kojem je odigrao bivšeg talijanskog premijera Giulia Andreottija. Za rad na 'Gomori' nagrađen je i snimatelj Marco Onorato.


Trailer za 'Gomoru' s engleskim titlovima

Najbolja glumica je Kristin Scott Thomas, a nagradu joj je donijela uloga u 'I've Loved You So Long', drami o o ženi koja izlazi iz zatvora nakon 15 godina. Odabirom publike najboljim filmom proglašen je 'Harry Potter i Red Feniksa', a nagradu za životno djelo dobila je Judi Dench.

'Europsko otkriće godine' je film 'Glad' Stevea McQueena, drama o posljednjih šest tjedana života Irca Bobbya Sandsa, koji je štrajkao glađu. Nagradu kritike FIPRESCI dobio je 'Tajne kus kusa' Abdellatifa Kechichea, prikazan kod nas na festivalu Mediteranske igre u Rijeci i Zagrebu. Najbolji dokumentarac je 'René', Helene Trestikove, a najbolji kratki film 'Frankie' Darrena Thorntona.

Europska filmska akademija ustanovljena je 1989. godine, a njezin prvi predsjednik bio je redatelj Ingmar Bergman. Dosada su se nagrade tradicionalno dodjeljivale u Berlinu, ali slijedeće godine će se ceremonija održati u Essenu.
Kompletnu listu dobitnika potražite ovdje.

Komentari

Nema komentara.