Invazija glazbenih dokumentaraca - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Invazija glazbenih dokumentaraca

Invazija glazbenih dokumentaraca

Scorsese usnimio Rolling Stonese, Schnabel Lou Reeda, a na film će i Joy Division i Public Enemy. Ne znamo stižu li u Vinkovce.

s.p. 12.09.2007 0 komentara

Invazija glazbenih dokumentaraca

Vinkovački DORF još nije počeo, no zato je Mostra je prošla, a mi na njoj uočili da glazbenici privlače sve više filmske pažnje. Biografski 'I'm Not There' Todda Haynesa o životu Boba Dylana, raspomamio je kritičare čime se osladila Cate Blanchett - nagrađena je za najbolju ulogu. No, ovaj film je igrani, a uskoro za ljubitelje stvarnosti u kina stižu dokumentarci o poznatim glazbenicima. 

Na Mostri je bio i Julian Schnabel (koji je ove godine dobio nagradu za režiju u Cannesu) s koncertnim filmom 'Berlin'. Oni koji poznaju glazbu stariju od Britney Spears, znaju da je 'Berlin' naslov konceptualnog albuma Lou Reeda iz 1973. U ono vrijeme taj je album smatran šokantnim, ali danas ga kritika slavi kao remek-djelo.  Obzirom da koncertna promocija albuma nikad nije održana - došlo je vrijeme i za to. Jedinstvena prilika za rock publiku, ali i za Schnabela koji je film snimio 'preko veze'. Ili bolje rečeno 'preko ulice', jer mu je Reed dugogodišnji susjed i dobar prijatelj. 'Berlin' već ima bukiran raspored, nakon Mostre odmah leti do Toronta,a publika će i tamo moći 'uživati' u nadasve mračnoj atmosferi Reedovih pjesama o ukletom i depresivnom paru narkomana.

A kada smo kod filmova i depresivne glazbe, niste valjda mislili da je Corbijnov 'Control' jedini film o Ianu Curtisu i njegovom bendu Joy Division? Grant Gee (inače autor filma o Radioheadu 'Meeting People is Easy') snimio je dokumentarac o kultnom bendu, jednostavno naslovljen 'Joy Division' /naslovna/. Kritike kažu da film nije potresan kao Corbijnov, ali ipak uzbudljiv i vrlo informativan. Prikazani su zanimljivi intervjui s članovima benda, menadžerom Tonyjem Wilsonom, Curtisovom ljubavnicom Annik Honoré i ostalim ličnostima koje dobro poznaju bend. U jednoj sceni bivši članovi Joy Divisiona, okupljeni u pop-bend New Order, izvode stare pjesme, ali oni koji pamte nastup preminulog frontamana Iana Curtisa - osjećaju veliku prazninu.


'Joy Division', r: Grant Gee, trailer

Ako niste znali - Scorsese nije pretplaćen samo na snimanje filmova o mafiji, ima on i dosta glazbenih filmova. Snimio je spot za Michaela Jacksona ('Bad'), napravio mjuzikl 'New York, New York', te čak dva dokumentaraca koja su nedavno bila na HTV-u;  Dylanova biografija 'Bob Dylan - put bez povratka', te dokumentarac iz serijala o bluesu - 'Poput povratka kući'. Zadnji Scorseseov uradak 'okomio' se na neuništive djedice rocka – Rolling Stonese. 'Shine a Light' sadrži snimke s turneje 'A Bigger Bang Tour' iz 2006. kao i mnogo arhivskog materijala, intervjua iz sadašnjosti i snimaka iza scene. Zanimljiva je i publiku na koncertu – jedan od gostiju je Bill Clinton, a za vrijeme nastupa u New Yorku na sceni su se izredali Jack White, Buddy Guy i Christina Aguilera. Film je trebao biti premijerno prikazan krajem rujna, ali je Paramount odgodio projekcije za travanj 2008., kada očekuju bolju (da li i koncertnu?) promociju filma.  


'Shine A Light', r: Martin Scorsese, trailer

Oni kojima i nakon Bjork nije dosta islandskog rocka, sigurno vole i rockere iz grupe Sigur Ros. Krajem listopada premijerno će se u Camdenu prikazati njihov koncertni film 'Heima',i to uz akustični koncert tog benda. Fanovi mogu uživati u atmosferičnoj glazbi, a  zahvaljujući snimkama Islanda ostali mogushvatiti zašto iz te zemlje dolaze glazbenici neobičnih sazvučja. Najavljen je i DVD s filmom, na dva diska puna glazbe, pa zainteresirani mogu i zapjevati uz hitove poput 'Agaetis jun', 'Gítardjamm' i 'Daudalagid'. 


'Heima', r:Dean DeBlois, trailer

Da ne bi sve ostalo u okvirima rock-pop-etno glazbe pobrinuli su se reperi Public Enemy. Dokumentarac o njima imat će premijeru na festivalu Američkog filmskog instituta koji se početkom studenog održava u Los Angelesu. 'Public Enemy: Welcome to the Terrordome' režirao je Robert Patton-Spruill, poznat uglavnom po krimi-dramama iz života crnačke zajednice, a film osim intervjua s članovima 'Public Enemyja', donosi i ostale glazbenike na koje su oni utjecali, recimo ekipu iz Rage Against the Machine i legendu alternative Henryja Rollinsa.  

Komentari

Nema komentara.